Divčibare nema nijedan pešački prelaz: Učiteljice rukama zaustavljaju saobraćaj da bi deca prešla ulicu

Trotoar uz glavni put koji vodi kroz Divčibare postavljen je u dužini od 2,2 kilometara, na potezu od nekadašnjeg kampa "Breza" do "Vidika"

  • 4

Nakon tragedija koja se dogodila na Divčibarama, kada je na rekreativnoj nastavi poginuo desetogodišnji dečak iz Subotice, valjevska vlast uputiće inicijativu JP

"Putevi Srbije" da se na Divčibarama, postave pešački prelazi. Divčibare, vodeća turistička destinacija valjevskog kraja, na kojoj su najbrojniji najmlađi gosti, tek su nedavno dobile trotoar u glavnoj ulici.

Vozač "tojote" koji je usmrtio malog Aleksu na Divčibarama ipak vraćen u pritvor (FOTO)

Trotoar uz glavni put koji vodi kroz Divčibare postavljen je u dužini od 2,2 kilometara, na potezu od nekadašnjeg kampa "Breza" do "Vidika". Do tada su deca koja borave na rekrativnoj nastavi bila prinuđena da šetaju prometnim regionalnim putem.

Tokom prošle i ove godine urađen je trotoar, međutim, na tom potezu nema nijednog pešačkog prelaza, tako da su vaspitači i nastavnici prinuđeni da, kada decu prevode sa jedne na drugu stranu ulice izigravaju "saobraćajce".

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović kaže da je glavni put koji prolazi kroz Divčibare u nadležnosti JP "Puteva Srbije" Foto: Telegraf.rs

Jedini način da prevedu grupu dece na drugu stranu ulice je da stanu na put i zaustave saobraćaj.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović kaže da je glavni put koji prolazi kroz Divčibare u nadležnosti JP "Puteva Srbije", jer se radi o regionalnom putu, ali navodi da će iz Valjeva u Beograd biti upućena inicijativa da se u najkraćem roku postavi potrebna saobraćajna signalizacija na tom putu.

- Svesni smo da je to veliki problem i moramo da ga rešimo u najkraćem roku. Lokalna samouprava je spremna da obezbedi novac za postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije na glavnom putu na Divčibarama, sada je potreban samo dogovor sa "Putevima Srbije", jer je ta saobraćajnica u njihovoj nadležnosti. U međuvremenu, mi ćemo postaviti potrebnu signalizaciju na sporedne, lokalne puteve, koji su u našoj nadležnosti, kako bi saobraćajnice na Divčibarama bile što bezbednije - rekao je dr Gvozdenović.

Na Divčibarama svake godine boravi više od 160.000 turista, a među njima, veliki je broj dece, koji u ovoj turistički centar dolaze na rekreativnu nastavu Foto: Telegraf.rs

Branka Ilić, predsednica Mesne zajednice Divčibare i menadžerka hotela "Pepa", u čijoj blizini je nastradao desetogodišnji dečak iz Subotice, kaže da je problem nedostatka obeleženih pešačkih prelaza predočila nadležnima, ali da se nakon odgovora da je u pitanju regionalni put, "na koji ne može da se postavi vertikalna i horinzontalna signalizacija" odustala od bilo kakve inicijative kako bi se ovaj problem rešio.

Na Divčibarama svake godine boravi više od 160.000 turista, a među njima, veliki je broj dece, koji u ovoj turistički centar dolaze na rekreativnu nastavu.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    22. jun 2018 | 11:13

    Nazalost, u nasoj drzavi se mora prvo nesto strasno desiti, da bi neko bilo sta preduzeo. A sto je jos tuznije, ovo ce sve trajati par dana i nikom nista. Kao i za sve ostalo.

  • Asdf

    22. jun 2018 | 11:05

    A sa kojim pravom vodite tamo decu i dovodite ih u opasnost ako je tako?

  • AG

    22. jun 2018 | 11:37

    Sam pešački prelaz direktno ne štiti ničiji život ,to trebaju zejedno da čine vozači i pešaci , ko ne vidi čoveka na putu neće videti ni prelaz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA