Kada dati deci džeparac, koliko novca izdvojiti i koliko često im "puniti budžet"? Rešavamo veliku dilemu roditelja

Džeparac ne bi smeo da bude velik, posebno ne u prvim razredima kada bi trebalo da pokrije troškove užine

  • 9

Da li bi deci trebalo davati džeparac, kada početi, koliko im često davati i koliko novca, samo su neka pitanja koja muče roditelje, a odgovori na njih često nemaju mnogo veze sa finansijskim mogućnostima, koliko od uzrasta i zrelosti deteta.

Branka Tišma, dečji psiholog, objašnjava za portal Telegraf da deci ne bi trebalo davati džeparac pre polaska u školu, jer do tada nemaju ideju o vrednosti novčanica, kao ni o vrednosti onoga što kupuju.

- Pre nego što roditelji odluče da deci daju novac da ga samostalno koriste trebalo bi ih uključiti u porodične kupovine, kako bi se upoznali sa svim što se odnosi na raspolaganje parama - da vide koliko šta košta i koliko čega može da se kupi za određenu sumu - kaže Tišma.

Stvari koje opasno zaglupljuju vaše dete

Ona objašnjava da džeparac ne bi smeo da bude velik, posebno ne u prvim razredima kada bi trebalo da pokrije troškove užine i nekog slatkiša. Naravno, neophodno je da džeparac raste sa detetom, jer rastu i njegove potrebe.

Tako za prvake dnevni džeparac nema potrebe da prelazi 200 dinara, što je dovoljno za užinu čak i u skupom Beogradu, pogotovo ako se uzme u obzir da prvacima nastava ne traje dugo. Đacima do četvrtog razreda pare bi trebalo davati za dva, tri dana unapred, a dovoljno je oko 300 dinara dnevno, dok od petog razreda pa nadalje džeparac vrtoglavo raste i više ne bi trebalo da se daje na dnevnom nivou, nego na nedeljnom.

U džeparac starijih osnovaca trebalo bi uključiti i povremeni odlazak u bioskop, odlazak u arenu sa igricama i kupovinu sitnica koje su im potrebne. Za to će im svakle nedelje biti potrebno bar 3.000 dinara. Srednjoškolcima se džeparac daje za mesec dana, jer su tada već dovoljno odrasli da znaju da rasporede novac, a iznos u ovom periodu zavisi od želja i afiniteta dece. 

Trebalo bi učiti decu i da štede, Foto: Profimedia

- Deca bi u svet potrošača trebalo da se uvode postepeno. U početku bi novac trebalo da im se daje na kraći vremenski period, najviše na nedelju dana unapred. Ako bismo maloj deci dali parice za ceo mesec, ne bi znali da ih pravilno rasporede - kaže Tišma.

Kada daju deci novac u ruke, roditelji bi trebalo da porazgovaraju sa njima o tome šta sa tim parama mogu da kupe i na šta bi bilo najpametnije da ih troše, a na šta ne bi uopšte smeli. Ukoliko se ne pridržavaju dogovora, deci bi trebalo za kaznu na neki period ukinuti džeparac.

- Decu bi trebalo naučiti da džeparac nije samo za zadovoljavanje potreba. Trebalo bi im objasniti koliko je važno da znaju da naprave izbor šta da kupe u kom trenutku, ali i da se ponekad suzdrže od kupovine i da novac stave sa strane kako bi sakupili dovoljno za nešto veće što žele - kaže sagovornica Telegrafa.

Na ovaj način deca uče da odlože svoje potrebe, da postavljaju prioritete, da se organizuju, da budu samostalni i odgovorni, da donose odluke i da prihvataju njihove posledice.

Tišma objašnjava da danas roditelji greše dajući deci prerano džeparac i dajući im previše džeparca, a da nisu dovoljno sazreli mentalno i socijalno.

- Trošeći novac od džeparca deca uče kako da se snalaze u materijalnom svetu i stvaraju obrasce po kojima će kasnije trošiti i veće količine novca - zaključuje ona.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wohoo

    27. jun 2018 | 21:28

    Ne navikavati ! Oni u tim godinama misle da pare padaju s neba.

  • Dusanka Vera

    27. jun 2018 | 22:01

    Trista dinara dnevno, da li ste vi normalni...18000 hiljada za 2 dece 3 i 4 razred, ovo pisala doktorka iz Norveske ili Svedske...

  • M

    27. jun 2018 | 22:35

    Ne treba da bude veliki dzeparac? A 200 din dnevno za prvi, drugi razred nike veliko? Aman zaman? Pa spakujte detetu sendvic i vocku, i dzeparac mu sem sitnog da povremeno kupi neki slatkis i ne treba.. 300 din ovim starijim? Pa ja na poslu za rucak potrosim manje.. ( kuvani obrok je oko 300 din)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA