≫ 

U Sremskim Karovcima nalazi se jedinstveni muzej u Evropi: Posvećen je šibicama, osnovala ga je poznata glumica

Ma koliko zvučalo neverovatno, na malim kutijama predstavljeni su najznačajnij svetski događaji, pronalasci, kao i razvoj dizajna u protekla dva veka.

  • 0

Za Sremske Karlovce kažu da su riznica srpske kulture i duhovnosti, da su jedinstveni po vinu i festivalima. Od pre nekoliko godina u tom gradu otvoren je i Muzej šibica. Vlasnica muzeja je, kaže, samo nastavila hobi svoje pomajke, poznate glumice Jasne Novak, koja je šibice počela da sakuplja još pedesetih godina dok je živela u Pragu.

Gradovi Zlatnog prstena Rusije su muzeji na otvorenom: Vekovima su netaknuti i igrali su značajnu ulogu u stvaranju pravoslavne crkve (FOTO) (VIDEO)

Stigle su sa svih meridijana, a svaka je jedinstvena na svoj način. Ma koliko zvučalo neverovatno, na malim kutijama predstavljeni su najznačajnij svetski događaji, pronalasci, kao i razvoj dizajna u protekla dva veka.

- Tada je u Pragu postojao, a i dan danas postoji klub koji je okupljao ljude oko ove tematike i Jasna se sticajem okolnosti našla u toj priči i ona je vremenom počela da sakuplja šibice i etikete i za nekih 10 godina koje je tamo provela sakupila je blizu 20.000 različitih primeraka iz citavog sveta - priča Jovana Popović Benišek, vlasnica srpskog Muzeja šibica.

Izložene su kutijice različite po formi, veličini, dizajnu, pa čak i materijalima. Ima ih sa motivima državnika, flore, faune, prevoznih sredstava, karikatura. Turisti dolaze iz svih krajeva sveta. Ipak, najinteresantnije su deci.

 

 

 

 
#muzejsibica#thematchmuseum#lightmyfire🔥A post shared by Jelena Jecmenica (@jelenajecmenica) on

- U našoj kolekciji veoma su interesantna ova velika palidrvca čija kutija je još veća. A zanimljive su ove male, koje, nasuprot njih, imaju, svega santimetar-dva - priča Bela Benišek, ćerka vlasnice muzeja.

Sredinom 20. veka, šibice su, pre svega služile za reklamiranje proizvoda. Pedesetih godina prošlog veka postale su i kolekcionarska atrakcija. Sakupljao ih je i knez Pavle, koji je u njih uložio veliki deo svoje ušteđevine.

- Ovaj muzej je jedinstven u Evropi. Po mojim informacijama postoji još samo jedan identičan u Švedskoj. To je muzej pri gradu koji sadrži u svojoj kolekciji isključivo mašine i šibice, odnosno primerke koji su vezani za brend i njihovu proizvodnju - istakla je Jovana Popović Benišek.

Cilj je da se muzej pretvori u Kulturni centar, jer su ovde osim šibica izložene i brojne fotografije, slikarski radovi, a održavaju se i promocije knjiga, kao i koncerti.

VIDEO Ovako izgleda svet naopačke ili bez tela: Bili smo u Muzeju iluzija

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA