Selo koje nema ni srednju školu ima 39 doktora nauka: U srcu Bačke nalazi se srpska Sorbona

Meštani tačno znaju ime svakog doktora nauka ili sportiste, pa čak i onih čiji su roditelji odavde

  • 0

Po broju doktora nauka i državnih reprezentativaca selo Gajdobra, u Opštini Bačka Palanka, jedinstveni je fenomen na prostorima bivše Jugoslavije. Iz njega potiče 39 doktora nauka, od čega su 19 univerzitetski profesori.

Selo je dalo tri akademika i svetski priznatog aforističara. Dres sa državnim grbom nosilo je čak 37 žitelja Gajdobre.

Na osnovu poslednjeg popisa, ovo selo je imalo 2565 stanovnika, potomaka hercegovačkih kolonista iz Bileće, Nevesinja, Trebinja, Mostara, Stoca i Ljubinja. Mladi su prosto predodređeni za sport i nauku.

Selo nema srednju školu, a ipak ga zovu Srpska Sorbona. Potomci hercegovačkih kolonista ponosno ističu da nose njihovu bistrinu i gorštačku veštinu.

- U Gajdobri postoji nešto što je onaj starogrčki agon. Stalna potreba za nadmetanjem, za postizanje više ciljeva, za takmičenjem, za uzdizanjem, za uzrastanjem u svojim oblastima - navodi bivši predsednik Karate saveza Jugoslavije, prof. dr Jovo Radoš za RTS.

Poznati košarkaš Nemanja Bjelica je poreklom iz Gajdobre; Foto: Telegraf

Prvi državni reprezentativac iz Gajdobre je bio pokojni Danilo Zirojević, i to u hokeju na travi. Odmah posle njega, džudista Risto Lučić i rukometaš Spaso Janjić, koji je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 38 utakmica.

Nema značajnije stvari za stanovnike Gajdobre, nego da se pohvale da u tom selu „majka i dalje rađa sokolove“; Foto: Wikipedia/Sors bona

U Gajdobri se još pripoveda o starom zavičaju, a obraz svakog doma pažljivo se čuva.

- Potomstvo pamti svoje pretke, jer gde nema te veze potomstva i predaka, onda sve propada - ističe Jovo Radoš.

Nema značajnije stvari za stanovnike Gajdobre, nego da se pohvale da u tom selu „majka i dalje rađa sokolove“.

Interesantno je da je selo dalo i dva ministra. Slavko Gordić je bio ministra za kulturu i prosvetu u Vladi Republike Srpske. Među uglednim intelektualcima, koji su se afirmisali je i Spaso Komad, koji je bio potpredsednik vojvođanske vlade.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA