≫ 

Proglašena vanredna situacija u Ivanjici zbog nevremena: Očekuje nas potop, Beogradu preti grad, samo su ovi delovi Srbije bezbedni

U Beogradu večeras, tokom noći i u subotu jak pljusak sa grmljavinom, mogući su grad i olujni vetar

  • 0

U opštini Ivanjica je proglašena vanredna situacija zbog problema koje je izazvalo nevreme sa obilnom kišom koje je zahvatilo tu opštinu u sredu.

Večeras nam prete "urbane poplave", bujice, odroni i klizišta: Zasedao Štab za vanredne situacije

Na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da je nevreme pre dva dana napravilo ogromnu štetu na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi, čija sanacija je u toku, navodi Beta. Desetine putnih pravaca na području Golije nije prohodno a velika su oštećenja na stambenim objektima.

Potop u Beogradu, Foto: Telegraf

Najteža sitacija je u selima Devići, Brusnik i Ostatija. U mnogim mesnim zajednicama postoje problemi u snabdevanju s vodom, dok su meštani u višim predelima opštine ostali bez vode, jer preradni kapaciteti fabrike za vodu ne mogu da prečiste ogromne količine mulja prouzrokovanog nevremenom.

RACIONALNA POTROŠNJA VODE U IVANJIČKIM SELIMA

Nadležni su apelovali na građane da racionalno troše vodu jer će snabdevanje u narednim danima zavisiti isključivo od vremenskih uslova. Na sednici Štaba za vanredne situacije je doneta odluka da se formiraju opštinske komisije za procenu štete.

U naredna dva sata (do 16.30 časova) u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, samo u Banatu i istočnoj Srbiji suvo, navodi RHMZ. U pojedinim delovima Beograda kratkotrajni pljusak.

Poplava u Čačku, Printskrin: Glas Zapadne Srbije

U toku večeri i noći na zapadu i severu, a u subotu i u ostalim krajevima očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 30 l/m2 za kratak vremenski period), gradom i olujnim vetrom. Obilnije padavine u zapadnim i centralnim krajevima Srbije, oko 60 l/m2 za 24 sata, lokalno i više.

U Beogradu večeras, tokom noći i subotu jak pljusak sa grmljavinom, lokalno od 20 do 30 l/m2 za kratak vremenski period, pojava grada i olujni vetar. U pojedinim delovima grada obilnije padavine, za 24 sata oko 60 l/m2.

Nabujala Studenica, Foto: Tanjug/Saša Petrović

Tokom subote i nedelje, 7. i 8. jula očekuju se porasti vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, Banatskim vodotocima, Kolubari sa pritokama, Drini, Limu i Jadru, kao i na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na bujičnim vodotocima u široj okolini Beograda moguća su lokalna izlivanja.

VIDEO: Šta je ostalo od Umčara posle katastrofalnih poplava

VIDEO: Obrenovac pod vodom, obilne kiše paralisale naselje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA