≫ 

Skoro svi nosimo kese iz prodavnice na bicikli, a nemamo pojma da je to kažnjivo zakonom i kolika je kazna

U članu 90 Zakona o bezbednosti saobraćaja navodi se da biciklista ne sme da prevozi predmete koji mogu da ga ometaju prilikom upravljanja

  • 6

Neki put je jedan status dovoljan da ustalasa duhove, pa tako i ovaj. Na Redditu je objavljen status o korisniku koji je dve kese namirnica iz prodavnice nosio na bicikli. Zaustavili su ga policajci i hteli da mu naplate kaznu jer je to što je on radio "protivzakonito". Ako bi se kesa zakačila za prednji točak, biciklista bi mogao da se povredi. Kazna za taj prekršaj je 2.500 dinara.

Vesić: Građani će moći da iznajmljuju bicikle na 150 mesta u Beogradu

Neki su se odmah pohvalili kako su prevozili policu od dva metra na volanu bicikle, a mnogi su mišljenja da je to samo još jedan način da se maltretira narod.

Torba koja visi samo sa leve strane može da izazove gubitak ravnoteže, Foto: pixabay.com

Pa nismo bili lenji i konsultovali smo Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, gde se u članu 90 kaže da "vozač bicikla, mopeda, lakog i teškog tricikla, lakog i teškog četvorocikla i motocikla, pri upravljanju vozilom na način propisan odredbom člana 32. stav 1. ovog zakona, naročito, NE SME:

- da ispušta upravljač iz ruku,

- sklanja noge sa pedala, odnosno oslonca za noge, osim u slučaju oslanjanja kada vozilo nije u pokretu,

- pridržava se za drugo vozilo,

- da vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo koje je proizvedeno kao priključno vozilo namenjeno za vuču od strane vrste vozila koja isto vuče,

- da dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano,

- ono što nas interesuje u ovom slučaju da ne sme da prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja,

- ne sme ni da upotrebljava na oba uveta slušalice za audio uređaje.

Objava na Redditu, Printskrin: Reddit, Serbia

Pozvali smo i Milana Božovića, koordinatora Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji je za Telegraf.rs rekao da nošenje stvari na biciklu može uzrokovati saobraćajnu nezgodu i da je iz tog razloga nebezbedno.

- Sve te stvari koje se nalaze na volanu ili pozadi u korpi na biciklu ometaju ravnotežu vozača i to može uticati na destabilizaciju bicikla i na namere vozača koje mogu uzrokovati nastanak nezgode ili pad. Sve ono što se nalazi na bicikli može dovesti do destabilizacije tokom vožnje  i to je nešto što nije bezbedno i što može uticati na nastanak saobraćajne nezgode - smatra Božović.

VOZE DŽAKOVE, ALI I DRUGE "PUTNIKE"

Prema njegovim rečima, prethodnih godina bilo je raznoraznih situacija.

Omiljeno prevozno sredstvo, ne košta mnogo, ne traži posebno održavanje, a od velike je pomoći, Foto: Shutterstock

- Bila je priča da je neko vozio 'ajde da kažem putnika, iako to nije putnik na biciklu, koji je sedeo na onoj šipki volana, pa su popadali pa stradali, bila je situacija gde su nosili neke kese sa jedne strane, pa ih ta kesa u nekom trenutku povuče, pa oni naprave manevar da bi povratili stabilnost, u međuvremenu naiđe automobil i udari ih. Za vozača je to nagli manevar u jednu stranu koji nikako nije imao razloga da očekuje. Imali smo situaciju da se prevoze tako što stave neki teret, neki džak od 20 i nešto kilograma ili 30 kila pozadi u korpu, pa ih on destabilizuje, pa onda pokušaju da naprave manevar da bi vratili ravnotežu i upravo to uzrokuje nastanak saobraćajnih nezgoda. Dakle, teret na biciklama može uzrokovati nezgode i iz tog razloga nije bezbedno takve stvari prevoziti na bicikli -  kaže Milan Božović.

VIDEO: Zašto bicikl ne treba voziti po stepenicama?

(J. Vučić / j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez komentara

    23. jul 2018 | 00:14

    Stvarno se pitam gde je kraj? Svakako da treba uvesti red u saobraćaju. Kod svih učesnika. Učestvujem kao pešak, biciklista, vozač automobila i motocikla. Međutim, sve više je pritisaka od raznoraznih agencija, komisija, "stručnjaka".... Atesti, registracije, ograničenja .....kazne su sve oštrije. Sve pod parolom bezbednosti. Sa druge strane, nikad više stradalih u saobraćaju. Prekršaje i saobraćajke uglavnom prave alkoholisana lica i tatini sinovi sa skupocenim automobilima. Pozdravljam pritisak i nastojanje za što mlađim i ispravnijim voznim parkom. Hajde, omogućite nam! Onda ubeđivanje da imamo najjeftinije gorivo, najeftiniju putarinu. Na kraju i ovo sa kesama i korpama na biciklu. Dokle više pritisaka? Što nam ispirate mozak? Popustite malo uzde, ovako sa pritiskom stvarate kontra efekat.

  • Klara

    23. jul 2018 | 00:07

    Molim vas, kolika je kazna sto sam rodjena na ovoj planeti? Narod nema prava ni na sta!! Sta ce sledece biti, necemo smeti setati u obuci jer deremo put trotoar...kuda ovo sve vodi??? Stvarno treba da nestanemo, zbog cega decu da radjamo...nikud ovo nevodi...

  • Zoran

    23. jul 2018 | 00:02

    Još samo jedan udar na građane, čista glupost, u selima voze sve i svašta na biciklu pa nista, bolje bi bilo da se pozabave ozbiljnijim temama nego da se mlati prazna slama i uzima narodu pare ovo malo što ostade...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA