≫ 

Pančevački bonton ponašanja u zgradama: "U najavi" vidimo kazne za skoro svaki stan

Kažnjavaće se i oni kojima curi klima uređaj, a i saksije za cveće na balkonima ne smeju propuštati vodu prilikom zalivanja

  • 23

Novi nacrt odluke o opštim pravilima kućnog reda utvrđuje nova pravila ponašanja u urbanim sredinama u Pančevu. Za sve vlasnike stanova koji se ne pridržavaju novih propisa kazne će biti i do četiri puta veće nego do sad.

Pančevci su dobili novi bonton ponašanja u kojem ima i dosta starih odredbi kojih se nisu pridržavali. I do sad je bilo zabranjeno sušenje veša na terasi koja je vidljiva sa ulice, nije bilo dozvoljeno skladištenje starih predmeta na balkonima koji narušavaju izgled zgrade, kao ni trešenje tepiha i mrva.

Nepostojeća saobraćajna signalizacija osvanula u ulici u Pančevu, a onda je usledila još gora prepravka (VIDEO)

Novost je da su propisane kazne za ove prekršaje bile dve i po hiljade, a sada su deset hiljada dinara. Pančevci nemaju ništa protiv kazni, ako se na drugi način ne može rešiti problem. Međutim, smatraju da se time neće ništa postići jer ljudi treba da shvate da se i na javnom mestu treba ponašati pristojno kao i kod kuće i da je važno i vaspitanje od malih nogu jer jedino to može doprineti kulturi jednog naroda.

I po novoj odluci o komunalnom redu kažnjavaće se svi kojima curi klima uređaj, a i saksije za cveće na balkonima moraju biti dobro osigurane i ne smeju propuštati vodu prilikom zalivanja.

Kazna za sušenje veša biće 10.000 dinara, Foto: sxc.hu/pihstekcor

Novost je da su sad roditelji odgovorni za svoju decu koja u toku kućnog odmora prave buku u dvorištu ili stanu.

- Nije dozvoljeno skakanje, vikanje, puštanje glasne muzike, igranje loptom kako u stanu, tako i u neposrednoj blizini objekta u toku kućnog odmora. Svaka zgrada je dužna da ima svoju tablu za obaveštenja, a na kojoj će biti i odluka o izboru upravnika, spisak stanara sa članovima porodice i odluka o kućnom redu. Po prijavi građana komunalna inspekcija i komunalna policija su nadležne za sprovođenje i poštovanje kućnog reda - kaže Vanja Rakidžić, Rukovodilac unutrašnje kontrole Gradske stambene agencije u Pančevu.

Nove odluke o kućnom redu trebale bi da doprinesu lepšem izgledu grada, ali teško da će se to postići iako se građani budu pridržavali svih novih odredbi zakona, ako se ne obnove fasade na starim zgradama koje ugrožavaju i bezbednost pešaka.

VIDEO: Zbog čega sve mogu da vas kazne a da to ni ne znate

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    14. jul 2018 | 11:11

    Naravno da treba kaznjavati, neki sa preseljenjem u grad nisu odbacili navike sa sela.

  • Natalija

    14. jul 2018 | 11:36

    I deca, raznih uzrasta, da uz stambene zgrade ne igraju fudbal na površini koja nije ni fudbalsko igralište niti je ikakav park ini igralište. Time rizikuju da razbiju prozor, izlog ili druga stakla u zgradi. A neki dok nešto ne razbiju neće to da prihvate ni da razumeju. Naravno problem su njihovi roditelji koji im to odobravaju a ne deca.

  • Marko

    14. jul 2018 | 11:44

    Kolike su kazne za one stanare koji u stanu uopste nemaju kantu za djubre? Otvori se prozor od kuhinje i svi odpadci u toku spremanja obroka se bacaju direktno kroz prozor. O konzervama, plasticnim casama i flasama da ne pricam. Pola lubenice izdubljen nutarni dio, a kora kroz prozor sa 4. na zelenu povrsinu. I tako vec 10 godina. Za rubriku "verovali ili ne".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA