Rođenjem svi postajemo dobrovoljni donori organa? Počinje rasprava na predlog zakona

Jedna od novina tog predloženog zakona, prema Lončarevim rečima, jeste pojednostavljenje postupka davanja pristanka za presađivanje organa

  • 23

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa pruža mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani, u pisanom ili usmenom obliku, darivanje svojih organa kao i mogućnost porodici da to učini ukoliko se umrli član o tome nije izjasnio.

Droga koja dolazi je smrtonosnija, jedna ili dve doze odnose život: Uvode se nove mere, nemamo mnogo vremena

Jedna od novina tog predloženog zakona, prema Lončarevim rečima, jeste pojednostavljenje postupka davanja pristanka za presađivanje organa, uz izbegavanje nepotrebnih finansijskih troškova vođenja registra, odnosno uvodi se zabrana o darivanju ljudskih organa davaoca.

Lončar je u parlamentu obrazlažući zakon rekao da je osnovni razlog njegovog donošenja povećanje donacija organa, kao i povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanjenje liste čekanja.

Presađivanje organa Foto: Tanjug/Danilo Peternek

On je naveo da je bilo potrebno da se ta oblast sistemski potpuno uredi, odnosno da se utvrde uslovi o postizanju standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje i uslova rada i načina organizacije zdravstvenog sistema, kako bi se postigla visoka zaštita ljudskog zdravlja.

Kaže i da zakon donosi precizno definisanje zdravstvenih institucija i ustanova za obavljanje poslova presađivanja, odnosno uzimanja organa i bolnica za darivanje organa.

Lončar je rekao i da će se doneti nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a da nadzor nad sprovođenjem zakona ostati u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

Kada je reč o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivu, Lončar je rekao da donosi pojednostavljene procedure izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i jedinstveni infortmacioni sistem.

Lončar najavljuje pojednostavljenje zakona Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, jedna od novina je i pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljudskih tkiva.

On je dodao da se Predlogom zakona o ljudskim ćelijama i tkivima definiše koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, kao i koji su uslovi koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju.

Govoreći o Predlogu zakona o psihoatkivnim supstancama, Lončar je rekao da se njime predviđa Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga s ciljem praćenja stanja i predlaganjem mera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    17. jul 2018 | 22:46

    Pa ako taj zakon donesu a doneće ga ,onda će poceti da nas ubijaju i prodaju naše organe .Ako su krali i prodavali bebe ,zašto neće to da rade .Neko je osmislio dobru zaradu .Pitam se ko će smeti da pusti dete ili ode on sam na operaciju ?!Ko zna šta će sve da nam povade .Rekla sam ,kad budu prodali imovinu Srbije prodavaće i nas samo u delovima .I to pocinje .Arapi kupuju i dobiju besplatno zemlju i dobijace i naše organe

  • AG CH

    17. jul 2018 | 21:03

    Država baš ide napred,trgovaše bebama a sada hoće i organima,neka trguju svojim a mojim ja raspolažem i vratiću bogu ko mi je i dao,a ostali neka odluče.

  • Душан

    17. jul 2018 | 21:36

    Прво , донирање органа није по Православљу.Крв може да се са.Ово може да се злоупотреби тако што ће нас убијати као у пилићарнику.Не треба то толико нама , него треба оним вампирима са запада.Они могу само да упере прстом и нема те а твоји органи у Енглеској , Холандији .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA