≫ 

Za šta sve možemo da dobijemo slobodne dane? Ako se potrefi da vam se poklope ova 4 događaja, dobićete 20

Maksimalan broj dana plaćenog odsustva nije ograničen na godišnjem nivou i da umnogome zavisi od poslodavca

  • 4

Osim za državne i verske praznike, vikende i godišnje odmore, radnici u Srbiji imaju pravo da odsustvuju sa posla po još nekoliko osnova. Ako se potrefi da se iste godine venčate, dobijete dete, preselite se u novi stan i četiri puta date krv, možete da dobijete 20 dodatnih slobodnih dana.

Zakon o radu predviđa slučajeve u kojima je poslodavac dužan da zaposlenom da plaćen slobodan dan. Maksimalno pet dana odobrava se radniku koji sklopi brak, a isto toliko dobija muškarac kada postane otac.

Srbi najviše rade u celoj Evropi: Imamo samo 9 neradnih dana u 2018, a već smo iskoristili dva! (SPISAK SVIH PRAZNIKA)

Pet dana zaposleni će dobiti i u mnogo ružnijim okolnostima, zbog bolesti ili smrti člana uže porodice, bračnog druga, dece, braće, sestara, roditelja, usvojilaca, usvojenika i staratelja. Toliko dana sleduje i zaposlenima kojima je elementarna nepogoda ili neka druga nesreća značajno oštetila dom.

Dva dana dobijaju se za davanje krvi, Foto: Tanjug/Saša Petrović

Plaćeno odsustvo dobiće i svaki radnik koji dobrovoljno da krv. Njemu sleduju dva spojena dana, ali se kao prvi računa dan davanja krvi.  Zakon ne definiše da li se dani po svakom pojedinačnom slučaju moraju iskoristiti uzastopno, kao što je slučaj kod dobrovoljnog davanja krvi, niti da li se može ponavljati korišćenje po istom slučaju u toku kalendarske godine.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku objašnjava za Telegraf da maksimalan broj dana plaćenog odsustva nije ograničen na godišnjem nivou i da umnogome zavisi od poslodavca.

Da dana dobijaju se i za selidbu, Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / Ambro

- Dešavalo se da se u istoj godini neko i venča i porodi i preseli, ali još nisam čuo da je neki poslodavac pravio problem oko slobodnih dana, naprotiv. Za selidbu se, doduše, ne dobija pet dana. Neki minimum za preseljenje je jedan dan, ali većina poslodavaca daje dva kada im zaposleni upute zahtev - kaže Rajić.

On objašnjava da se u praksi dešava i da rukovodioci odluče da radnicima daju dan, dva plaćenog odustva nakon završenog velikog posla, ili kada primete da je neko od zaposlenih preopterećen.

Pet dana sleduje za venčanje, Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Dani plaćenog odsustva za svaki pojedinačni slučaj ne mogu se sabirati i koristiti u nekom drugom periodu, a ako neko postane otac tokom godišnjeg odmora, odmor se prekida za onoliko vremena za koliko zaposleni ima pravo na odsustvo.

Pet dana dobija se i za rođenje deteta, Foto-ilustracija: Profimedia

U praksi nisu retki slučajevi zloupotrebe prava na plaćeno odsustvo, kako od strane poslodavaca, tako i od strane zaposlenih. Zloupotrebe prava na plaćeno odsustvo od strane poslodavaca su češće u privatnom sektoru, dok su zloupotrebe od strane zaposlenih izraženije u javnom sektoru.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neroj

    19. jul 2018 | 20:20

    Davaoci krvi nemaju pravo na slobodne dane,ako rade kod privatnika.Dao sam krv preko 50x do sada i ni jedan slobodan dan nisam imao,i tih pola sata što daješ krv je privatnom poslodavcu problem...

  • Nah

    19. jul 2018 | 20:19

    U mojoj firmi(strana firma je u pitanju) koleginica nije mogla da dobije slobodan JEDAN dan na dan svog vencanja a kamo li pet. Zato je otvorila bolovonje cele nedelje ! I eto kako firme demonstriraju silu

  • Ja

    19. jul 2018 | 20:56

    Moj direktora u skoli dace ti DAN ali moras kod sekretara da napises molbu po kolektivnom ugovoru I TAJ DAN IPAK MORAS DA NADOKNADIS DA BI IMAO FOND CASOVA NA KRAJU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA