≫ 

Srpski Kolorado na Staroj Planini: Ovo je čudo prirode, ali retko ko zna da postoji (FOTO)

Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje

  • 6

Rosomački lonci ili kanjon Rosomačke reke, jedan je od najlepših delova prirode u Srbiji. Sakriven je na Staroj planini, u blizini sela Slavinja na samo tridesetak kilometara od Pirota, ali nije puno poznat turistima.

Nastao je intenzivnim usecanjem vodenog toka reke Rosomače u stensku masu Stare planinine.

Kanjon Rosomače je izgrađen u slojevitim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci.

Ovaj prelepi kanjon nije širi od pet, nije viši od 70 i nije duži od 500 metara. Najbolje vreme za posetu ovog dragulja je upravo letnje vreme.

 
||🗺|| What is your favourite place in your own country? ⬇⬇ This is mine ⬇⬇ 👉Follow us for more stories: 👉 @factopaedia 👈 ________________________ . 📷 Photo by: @mybeautifulserbia 👣 Follow: @factopaedia & @travelographia ________________________ The river Rosomača, which belongs to the river basin of the Visočica river, on Stara Planina (more famous in other languages as Balkan) mountain in Serbia, created an impressive gorge. This gorge is marked and reachable on foot or by bicycle quite easily. Gorge is full of small pots (whirlpools) in rock pits which emphasize its beauty. The unique scenery of this part of landscape of Stara Planina is a real undiscovered treasure. An interesting fact is that the water of Rosomača river is clean and potable. ________________________Објава коју дели Earth | Travel | Facts (@factopaedia) дана

Krečnjaci su na bočnim delovima izdubljene klisure nanizani u slojevima. U sedimentima krečnjačkih škriljaca mogu se naći mnogobrojni i raznovrsni amoniti, ostaci izumrlih morskih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu. Zbog strmine stena, vodi, koja je prozirno bistra i ledena, pošto nikad nije toplija od pet do šest stepeni, skoro je nemoguće prići.

Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje.

Meštani kažu da je prolaz kroz kanjon moguć jedino kroz reku, a u blizini je stara vodenica i mala pećina.

Po predanju, meštani veruju da je njihovo selo jedno od najstarijih naselja u Visoku. Selo je menjalo lokaciju, da bi se pre četiri veka nastanilo na maloj zaravni pored Rosomačke i Slavinjske reke, koje su bogate rečnim rakom i ribom. U okolini sela postoje arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz selo ide turski vojni put, koji je ranije bio rimski put.

 
Bon Jovi tracklist kinda trip 🦎#mountaineer #hiking #nature #canyon #gloriousОбјава коју дели Emilija Blagojevic (@e_milliyo) дана

Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućama. Cene privatnog smeštaja u selima kreću se oko 500-600 dinara po osobi. Ukoliko smeštaj nalazite preko turističke organizacije, moguće je da će biti malo skuplji.

KAKO STIĆI DO ROSOMAČKIH LONACA?

Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci.

Autobus saobraća na relaciji Pirot - Rsovci - Visočka Ržana - Jelovica - Brlog - Dojkinci. Ide svakog dana osim ponedeljkom i sredom. Kreće iz Pirota u 16.00, a iz Dojkinaca se vraća u 18.00. Cena je oko 200 dinara u jednom pravcu.

 
#canyonОбјава коју дели lucijanoslav (@lucijanoslav) дана

Od Dojkinaca do Slavinje imate još 13 km putem koji prolazi kroz sela Brlog i Vrelo - dakle oko 2,5 sata hoda. Ne posedujemo podatak da li postoji direktan autobus na relaciji Pirot - Slavinja.

Kada se nađete u samom centru Slavinje, ako ste okrenuti onako kako ste ušli u selo, ulica sa vaše leve strane vodi do reke Rosomača. Pratite tu ulicu do samog kraja, a zatim se spustite do velike livade pored reke. Potrebno je da pređete tu livadu i da pratite reku, koja će vas odvesti do samog kanjona Rosomački lonci. Za to treba oko 30 minuta hoda od Slavinje.

Pored reke postoji stazica, koja prolazi kroz šumarke i nekoliko livada, ali je veoma lako izgubiti je. Najsigurniji način da stignete do ulaza u kanjon jeste da idete uz reku, pazeći da se nikada previše ne udaljite od nje. Ona izlazi iz kanjona, tako da ne možete promašiti.

Rosomački Lonci su primer prirodnih lepota koje se nalaze u Srbiji, a koje su nedovoljno promovisane i posećivane; Foto: Wikimedia/DjordjeMarkovic

Neposredno pred ulazak u kanjon nalazi se proplanak na kome je stara vodenica. To je idealno mesto za kampovanje. Odatle do kanjona imate još pedesetak metara.

Rosomački Lonci su primer prirodnih lepota koje se nalaze u Srbiji, a koje su nedovoljno promovisane i posećivane.

Ukoliko ne idete na more ove godine ili ipak imate vremena i posle letovanja, evo prilike da posetite ovaj neobični dragulj srpske prirode na Staroj planini.

(S.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cdc

    22. jul 2018 | 00:00

    Bio sam, fenomenalno je! Jeste da ima malo da se pesaci, ali vredi!

  • Realista

    22. jul 2018 | 10:29

    Svi mi bi putovali po svijetu a nismo vidjeli ni svoju zemlju. Ovakvih ljepota ima po čitavoj Srbiji a koliko nas se može pohvaliti da smo ih sve vidjeli?

  • Back to the roots

    22. jul 2018 | 11:01

    Išli smo jedne godine do famozne Dag banjice koja je isto nadomak Pirota. Može se doći autom ali je definitivno najbolji osećaj ići od sela Gradašnica stazom uz istoimenu reku. Pravi mini hiking sa fenomenalnim ciljem kroz kanjon, kroz reku sve do mesta koje je sama priroda napravila a ljudi su malo uredili tako da se nije mnogo promenio izgled. Voda je lekovita, niko u srlu nema problema sa želudcem i sl a sama banjica je lečilište za ekceme kako se veruje još iz doba Turaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA