≫ 

Mačva je centar duvanske mafije: Svi uzgajaju duvan, pa koriste opasne tehnike da bi brže sazreo

Predmet krijumčarenja su pretežno cigarete marke "marble" i "ashima", i to bez akciznih markica

  • 10

Srpska policija je od 1. januara 2017. do danas zaplenila rekordne količine cigareta, rezanog duvana i duvana u listu u vrednosti od 642.570.353 dinara. Suzbijajući nelegalan promet ove robe, otkrili su 323.823 boksa različitih vrsta cigareta i 239.581 kilogram duvana. U ovom periodu, prema podacima MUP-a, podneto je 1.211 krivičnih prijava, kojima su obuhvaćene 1.323 osobe osumnjičene da su izvršile 1.371 delo.

Kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zaplenjeni boksovi cigareta vrede 511.540.618 dinara, a duvan, rezani i u listu, 131.029.735 dinara. Srbija je, pritom, jedna od zemalja u tranzitu za ilegalni tok ove robe, pišu Novosti.

- Do sada nisu otkriveni slučajevi nelegalnih fabrika za proizvodnju cigareta na teritoriji Srbije, već se Republika Srbija pojavljuje kao tranzitna zemlja, a zemlje članica EU su krajnje odredište za cigarete, pre svega zbog znatno veće cene, što podrazumeva i ostvarivanje većeg profita za krijumčare - kažu u MUP-u.

"Tuži ko te j..." Poljoprivrednik iz Arilja duguje baki i unuci 1.000 evra: Ni posle godinu dana nisu dobile svoje mukom zarađene pare

Predmet krijumčarenja su pretežno cigarete marke "marble" i "ashima", i to bez akciznih markica, koje se ne nalaze na legalnom tržištu u Srbiji, otkrivaju u MUP-u, a u manjem obimu predmet krijumčarenja su cigarete poznatih brendova.

- Do sada nam nisu poznati slučajevi zaplene kopija brendiranih cigareta na teritoriji Srbije - navode u MUP-u.

Prema njihovim rečima, identifikovana su područja koja su pogodna za uzgajanje duvana na teritoriji Srbije, pa su njihove aktivnosti bile usmerene na sprečavanje nelegalne proizvodnje i dalje prerade nelegalno proizvedenog duvana.

Duvanska mafija kreće od najsitnijih poljoprivrednika, i to onih koji legalno gaje duvan Foto: MUP Srbije


- To je kao rezultat imalo rekordne zaplene duvana od početka 2017. godine do danas, kada je ukupna zaplena duvana u listu i rezanog duvana iznosila 240 tona - kažu u MUP-u.

Poznavaoci prilika u šabačkom kraju kažu da se nelegalno gajenje i prodaja duvana poslednjih godina unosniji od trgovine drogom u selima Mačve i Pocerine. Duvanska mafija kreće od najsitnijih poljoprivrednika, i to onih koji legalno gaje duvan. Međutim, značajan broj njih na prijavljene hektare, za koje redovno dobijaju državne subvencije, na crno sade još najmanje duplo. A da bi biljke brže sazrevale, koriste tehnike veoma opasne po zdravlje.

- Kada stabljika dobije 22 lista, seče joj se vrh da ne bi dalje rasla, a potom liske, na veštački način, debljaju i dobiju željenu veličinu. Da bi duvan sazreo, prskaju ga opasnim preparatom i tako uspevaju da za noć postanu zlatnožute boje - priča sagovornik, koji ne želi da mu pominjemo ime.

Sledeći korake u ovom lancu, duvan se bere, suši i reže na specijalnim seckalicama, koje se mogu nabaviti po ceni od 800 do 2.500 evra, u zavisnosti od kapaciteta. Zbog strahovite buke koju prave, one se smeštaju u napuštene kuće u udaljenim seoskima atarima, a najnovija tehnika je - ukopavanje u zemlju.

- Seckalica za duvan je bučna kao traktor bez auspuha. Komšija prekoputa ulice oseća vibracije i mogao bi da o tome obavesti policiju. Zato se u poslednje vreme kopaju rupe u zemlji koji liče na trapove, i tu se radi po celu noć - objašnjava jedan od sagovornika.

"Gazde" posla ne prljaju ruke, već angažuju radnu snagu, obično iz svog sela, a za kilogram naseckanog duvana "sekač" naplaćuje evro i po. Rizikujući da ga otruje pesticid i konstantno izložen buci mašine, niko ne može da izdrži da taj posao radi duže od desetak dana.

"Gazde" posla ne prljaju ruke, već angažuju radnu snagu, obično iz svog sela Foto: Telegraf

Probleme oko transporta "duvandžije" rešavaju na naizgled neočekivani način - redovnim autobuskim linijama prema Beogradu, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Ove poslednje dve destinacije su im sada gotovo nedostupne zbog pooštrenih kontrola, ali zato se do prestonice vrlo lako stiže, a odatle se putevi granaju na sve strane.

- Autobusi i brza pošta su najsigurniji, jer vozači praktično ne znaju šta je u paketu ili u torbi sa stvarima, navodno namenjenim studentu u Beogradu - objašnjava naš izvor.

Kada treba zamesti tragove, koriste se fiktivne adrese. Pa tako, na primer, Petar Petrović iz Šapca pošalje Simi Simiću paket u neko mesto u Srbiji. Primalac je dužan samo da sačeka kombi brze pošte ili autobus, i tom prilikom niko ga ne legitimiše. Policiji su, tako, vezane ruke, čak i ukoliko pronađe nelegalni duvan.

ŠABAC KAO DIVLJI ZAPAD

Obično se u domaćinstvima koja se bave nelegalnom trgovinom duvana kao pokriće drži malo stoke i seje nekoliko hektara oranica. Ali novac, kako tvrde izvori Novosti, dolazi gotovo isključivo od duvana. Jedan od razloga za cvetanje ovog biznisa u okolini Šapca jeste to što je u Mačvi i ranijih godina duvan dobro uspevao, a kultura je poznata poljoprivrednicima.

- U Šapcu "seckaju" mnogi, i smatra se da je ovaj kraj centar duvanske mafije u Srbiji - kaže izvor.

VIDEO: Evo kakvog je ukusa pepeljara puna pikavaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubo

    22. jul 2018 | 10:33

    Obično se drži nešto stoke i seje par hektara oranica kao pokriće. Fantastično objašnjeno. Nekad je pošten čovek od toga posla solidno živeo a danas je to samo paravan za neki drugi posao od koga može da se preživi. Što znači da od onog prvog nema ama baš ništa. Ostaje pitanje ko te poštene ljude napravi lopovima.

  • Voja

    22. jul 2018 | 11:24

    Samo filip moris moze da gaji papir i da nam prodaje kao duvan a srbi u srbiji ne smeju da im se mesaju u posao zato i pisete o srpskom divljem zapadu. Hocu da pusim cist srpski duvan bre.

  • Inkvizitor

    22. jul 2018 | 11:21

    Došlo vreme da se udari i po seljaku. Ako i treba, šta će ovoj zemlji seljak kad već imamo seljačine. Nevalja paradaiz, paprika, salata čak i za dinje pitaju jesu li prskane a o voću da ne pričamo one nauljene krvavo crvene plastično sjajne slovenačke jabuke da ih do prstiju poližeš puni rafovi. Seljak mora sam sebi pomoći pa i po cenu da se zameri duvanskoj državnoj mafiji. Ovaj mukotrpno zasađen ubran a potom osušen i izrezan duvan daleko je kvalitetniji nego fabrički obrađen, fermentusan a poneki i mirisom oplemenjen i hemijski tretiran sa dodatkom kose, prašine , korena ili delova filtera. Kvalitet je na seoskom duvanu ali država traži da joj se plate porezi i druge dažbine jer monopol je u rukama državne duvanske mafije. Pa zar svako poskupljenje cigareta ne ide u prilog u zaštiti ljudskog života ali malo sutra do prekosutra. Svako povećanje ne smanjuje broj pušača već povećava dobit duvanskoj industriji i mafijaškom upravnom odboru za koje se političari kolju do krvi a tako je i u građevinarstvu, naftnoj industriji. A seljaku ostaje use i sopstveno kljuse sa nadom da će seljačine jednom isčeznuti kao dinosaurusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA