≫ 

Kod Srba sve što je jestivo, ima svoju IJADU: Pronašli smo 19 manifestacija koje obožavate, a onda ste nam javili da postoji još gomila ponosa

Nakon što smo objavili najkompletniji spisak "ijada" širom Srbije, dobili smo predloge za dopunu

  • 8

Izvinjavamo se svim obožavacima pasulja, pogača, bureka, gibanice, pečenih jarića... i oni imaju svoje "ijade" širom Srbije, a na njih su nam ukazali čitaoci teksta o  kalendaru manifestacija Srbije koji nisu ni Guča ni Egzit.

Ako ste ogladneli čitajući o Roštiljijadi, Mud(r)ijadi, Čvarkijadi, Pršutijadi, Slaninijadi, Butkicijadi... ostavite "malo mesta" i za ovu dopunu spiska.

Belmudžijada (prvi vikend avgusta; Svrljig)

Belmužd od ovčjeg i kravljeg sira Foto-ilustracija: pixabay.com

Belmudžijada se održava u Svrljigu i, logično, posvećenaje belmudžu. Po kalendaru manifestacija se održava svakog prvog vikenda u avgustu, pa još nije kasno da se uputite u Svrljig. Za sve one koji ne znaju šta se tamo jede, treba da se upoznaju sa belmudžom, tradicionalnim specijalitetom svrljiškog kraja od mladog ovčjeg i kravljeg sira, kao i projanog brašna.

Pogačijada ( 08. avgust ; Azanja)

U Azanji, nekada najvećem selu u Srbiji, svakog leta, u avgustu, organizuju se "Dani azanjske pogače" ili "Pogačijada", manifestacija u čijem je središtu izbor za najlepšu tradicionalnu i modernu pogaču, uz mnoštvo pratećeg programa.

"Pogačijada" se organizuje u Azanji Foto: Foter/flickr/lchunt

U Azanji je, inače, u sklopu ove manifestacije, ispečena i najveća pogača na svetu. Pored toga, uvek se uz pripremu pogače organizuje i kulturno- zabavni program.

Pasuljijada (avgust; više lokacija)

Foto: Telegraf

Baš na Svetog Iliju, održana je pasuljijada u sremskomitrovačkom naselju Blok B. Sveti Ilija je, inače, i slava mesne zajednice Blok B, a u takmičenju je učestvovalo 40 ekipa. Za razliku od ove lokalne, poznatija je Temerinska pasuljijada pod nazivom "Prosto k'o pasulj". U gradiću pokraj Novog Sada ona se održava 9. juna. Ove godine je okupila čak 190 ekipa koje su pripremile neverovatnih 3.000 porcija, a prihod je bio namenjen za humanitarne svrhe. Pasuljijada se održava i u srcu Srbije, jagodinskom selu Sekurič pod imenom Levačka pasuljijada. Za razliku od prethodne dve, Levačka se održava u septembru, pa ljubitelji pasulja ne treba da je propuste. Pre ove Pasuljijade, krajem avgusta, u kalendaru je upisana i jedna koja se održava u Ruskom Selu kraj Kikinde.

Burekdžijada (16. -19. avgusta; Niš)

Foto: e-stock.us/Dimitrije Goll

Burek je, kažu, potekao iz Niša, a u ovom gradu čuva se i originalni recept za ovaj specijalitet koji je osvojio srca gurmana širom Balkana. Na žalost ljubitelja bureka, ova manifestacija dve godine nije održavana, ali ove će tradicija biti nastavljena. "Dani Bureka" održavaju se od 16. do 19. avgusta kod amfiteatara na nišavskom keju. 

Jepurijada (poslednja subota u novembru; Veliko Gradište)

Foto: Profimedia

Jepurijada ili zečijada prava je prilika da probate lovački specijalitet od zečetine, a održava se u Topolovniku kod Velikog Gradišta. Manifestacija se održava poslednje subote u novembru. Jepurijada je od 2006. godine u kalendaru manifestacija Lovačkog saveza Srbije, a od 2009. u zvaničnoj turističkoj ponudi opštine Veliko Gradište.

Gibanicijada (jun; Ašanja)

Foto: Wikimedia/Eugene Zelenko

Sremsko selo Ašanja, blizu Beograda, domaćin je Gibanicijade koja se održava početkom juna. Ove godine održana je jubilarna, deseta po redu Gibanicijada. Sremske domaćice svake godine pripreme veliki broj različitih gurmanskih specijaliteta, u kojima uživaju i mladi i stari.

Jagnjijada (27. jul; Kamenovo)

U moru letnjih, kulinarskih takmičenja, jedno posve nesvakidašnje održava se u petrovačkoj opštini - takmičenje u pečenju jarića. 

Foto: Telegraf

Učešće je prijavilo 20 majstora za ražanj. Prema pravilima takmičenja obavezan je drveni ražanj koji se okreće ručno. Manifestacija počinje u u rano podne kada se priprema vatra, posle 19 sati, kada je sve gotovo žiri bira pobednika.

VIDEO: Održana Gulašijada, ovo su tajne uspešnih gulaš majstora

(M.Beljan/ M. Antonijević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA