≫ 

Povređene rode preplavile Srbiju: Ranjavaju ih žice u gnezdima, oluje, sudari sa dalekovodima i udari automobila, a sedam ljudi ih spasava

On navodi da su u letnjem periodu česte oluje, a neka rodina gnezda su i inače nestabilna

  • 2

Avgust je težak mesec za rode, pa su iscrpljene i povređene ptice sve češća slika na putevima Srbije. Zbog teškog stanja u kome se nalaze, ne mogu da polete na jug, a da ne bi uginule tokom srpske zime stara se sedam ljudi.

Ornitolog Marko Tucakov deo je sedmočlanog Tima za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Ovaj tim, na čelu sa Ilijom Mirkovićem, pomaže povređenim divljim životinjama, a u letnjim mesecima su im najčešći pacijenti upravo rode.

Izgorelo gnezdo sa pet malih roda: Dok su deca pištala, njihovi roditelji su nemoćno gledali kako im vatra guta dom i porod (FOTO)

- Ako ne mogu da lete, to je jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje. Rode se mogu povrediti još ne gnezdu, jer se u gnezdu sve češće nalaze veštački materijali. Budući da ih rode lako mogu pronaći, a u dobar su građevinski material, nije čudo da su gnezda puna papira, tkanine, kanapa, metala i plastike - objašnjava on.

Rode često udare automobili, Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Konopci i žice su, ipak, najopasniji za mlade rode.

- Njihove noge mogu se upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda. Prilikom takvih slučajeva potrebno je popeti se do gnezda i preseći materijal koji sputava ptice. Ako je tkivo oštećeno, rodama je potrebna i stručna intervencija - kaže Tucakov.

On navodi da su u letnjem periodu česte oluje, a neka rodina gnezda su i inače nestabilna. Ukoliko mladunci padnu na tlo, prvo je potrebno proveriti da li su vidljivo povređeni. Ukoliko nisu, mogu se vratiti na gnezdo, ako se ne nalazi na banderi.

- Sudar roda žicama dalekovoda vrlo je čest, i rode mogu da pretrpe oštećenja krilnih pera koje im može onemogućiti da lete. U težim situacijama ptica ugine, što je posledica kratkog spoja - kaže ornitolog Tucakov.

Avgust je težak mesec za rode, Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

On navodi da su rode pored puteva u najvećoj opasnosti jer, iscrpljene i gladne često ne mogu da lete i stradaju i od vozila, pa je neophodno skloniti ih sa ulica ili puteva na kojima se nalaze u zatvoreni prostor do dolaska stručnjaka. Tucakov apeluje na oprez prilikom vožnje.

- Rode su pored puteva jer tu imaju dosta hrane. Pokošeni putni pojasevi puni su insekata i glodara, a česta su i divlja smetlišta - izvori hrane koja ih privlači. Na smetlištima, takođe ima dosta glodara, koje rode jedu - kaže on.

Tucakov navodi da je potrebno biti oprezan ako se naiđe na rode ili druge krupne životine pored puta, jer, ako su neiskusne, prilikom poletanja ili bežanja mogu nas iznenaditi I poći upravo pred vozilo, a ne u suprotnom pravcu, kako bismo očekivali.

Ukoliko pronađete povređene rode u okolini elektrovodova, ukoliko gnezdo padne zajedno sa mladuncima koji nisu sposobni da lete, ukoliko primetite da mlada roda ne može da izleti iz gnzeda, da se sapliće i posrće, a krilima maše kao da želi da izleti, te ako primetite odrasle rode koje i posle plašenja ne mogu da lete, pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Puštanje ptica vetruški, Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Pre samo nekoliko dana ovaj Zavod je, u saradnji sa ZOO vrtom Palić, vratio u prirodu 19 ptica vetruški. Reč je o mladuncima koji su se izlegli ove godine, a koji su u periodu pre napuštanja gnezda ispali iz njega ili je gnezdo srušeno u vremenskim nepogodama. Takođe, tu su bile i mlade ptice koje su, neiskusne u letu tokom prvog perioda života van gnezda, bivale na različite načine povređene.

VIDEO: Strasno su se ljubili a ona se na kraju malo i onesvestila

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA