≫ 

Grčka kao farmaceutski raj za Srbe: Lekovi jeftiniji, izbor veći, ali pod kojim ih uslovima možete uneti u Srbiju?

Pojedini grčki medikamenti, koje Srbi kupuju i piju po savetu doktora, upadljivo su povoljniji u zemlji proizvodnje nego na našem tržištu

  • 14

Maslinovo ulje, "Merenda" i začini nisu jedini suveniri iz Grčke koji otežavaju torbe srpskih turista po povratku u rodnu zemlju. U prtljagu sve češće pucketaju i oni koje su gosti pazarili u apoteci, i to sa namerom i u većim količinama.

Pojedini grčki lekovi, koje Srbi kupuju i piju po savetu doktora, upadljivo su povoljniji u zemlji proizvodnje nego na našem tržištu, te mnogi letnji odmor vide kao priliku da na ovoj stavci uštede.

Uštede na odmoru Foto-ilustracija: Pixabay

- Moja svekrva godinama pije Sintrom 4 za razređivanje krvi. Gde god da smo u Grčkoj, svakog leta joj muž i ja kupujemo godišnje zalihe ovog leka, jer je razlika u ceni upadljiva - kutiju koja ovde, koliko se sećam, košta oko 550 dinara ovog juna smo na Kritu plaćali 1,7 evra dakle 200 dinara. Na godišnjem nivou to je ušteda od preko 4.000 dinara, što nije za bacanje - kaže Pančevka Milena S.

Ona dodaje da joj ovako povoljna kupovina olakšava šetnje po grčkim apotekama, jer iako lek dobija bez recepta, do sada joj se nikada nije desilo da svih 12 kutija kupi u jednom objektu.

Neće uvek da prodaju veliki broj kutija Foto: Profimedia/Wavebreak

- Grci imaju neki zakon po kome ne mogu da vam prodaju svu robu iz fioke. Nekada u jednoj apoteci kupimo dve kutije, u sledećoj jednu, u trećoj sedam. Ne Lefkadi smo se pet puta zaustavljali na magistrali, gde god smo videli apoteku. No, taj farmaceutski lov već je postao ritual prilikom naših letovanja, a zbunjenost grčkih apotekara kada im zatražimo tuce kutijica je neprocenjiva. Obično se zbune i misle da nisu dobro razumeli naš engleski - sa smehom opisuje ona.

KUNU SE I U EFIKASNIJE PREPARATE

Osim prepisanih medikamenata, neočekivana bolest, povreda ili alergija mnoge je kupače naterala da se barem jednom upute ka svetlećem zelenom krstu i tamo otkriju ili niže cene, ili preparate koji im odgovaraju više nego oni koje pazare u Srbiji.

Pohod na apoteke kao deo odmora Foto: Pixabay/Ibokel

Primera radi, kako neki od njih tvrde na Fejsbuk grupi Live from Greece, feofol za gvožđe, koji ovde košta od 600 do 750 dinara, u Grčkoj se može naći za 2,3 evra ili 270 dinara. Mlade mame dodaju da dostinex, lek za zaustavljanje laktacije, koji u lokalnoj apoteci plaćaju oko 50 evra, na moru nađu za 20, dok aerius tablete protiv alergija koštaju isto (oko pet evra), ali u Grčkoj za te pare dobijete veće pakovanje.

Pojedini turisti hvale se i time da su u Grčkoj otkrili i pravo malo blago u vidu raznih krema i masti.

Šta sve ne treba da radite kada odete u Grčku na letovanje? Postoji jedan gest rukom koji je mnogo gori od srednjeg prsta (VIDEO)

- Counterpain, kunem se u ovo čudo! Imam problema sa meniskusom i lumbalnim delom kičme, jedino mi ona pomogne. A ne košta ni pet evra. Trošim je "na kile"! - napisala je jedna članica pomenute grupe, dok je druga dodala da su joj baš tu kremu preporučili fizijatri, ali da se teško nalazi u Srbiji.

U redovima ispred apoteka leti su Srbi, ali i drugi stranci Foto: Shutterstock

Oni koji godinama gostuju na grčkim plažama već imaju svoj uži izbor lekova za probavu, alergije, zapušene sinuse, potom preparate za plikove od sunčanja, omiljene kapi za oči ili uši u koje je ušla voda.

GRČKA FARMACEUTSKA MEKA I ZA DRUGE NARODE

Na grčke apoteke ne kidišu samo Srbi već i pripadnici nacija sa mnogo višim standardom. Na forumima koji se bave putovanjem u ovu zemlju, Amerikanci uveliko jedni drugima dele savete koje lekove kupiti i gde. Njihova procena je da medikamenti za koje mesečno u svojoj zemlji daju oko 200 dolara, u Grčkoj koštaju oko 50. Po njihovom zakonu, dozvoljeno je u zemlju unesu tromesečnu dozu.

Lekovi moraju da se prijave na carini Foto: Tanjug/Dimitrije Goll, Pixabay

Tu su naši putnici u prednosti, jer sudeći po informacijama sa sajta Ministarstva finansija, Uprave carina, u Srbiju je dozvoljeno uneti samo "onu količinu lekova koja se odnosi na ličnu upotrebu", ali se ne precizira na koji vremenski rok. 

Na granicama se ovakve stvari obično ne proveravaju, no po Zakonu oni koji lekove kupuju u inostranstvu dužni su da prilože fotokopiju lekarskog recepta ili drugi dokaz o potrebi upotrebe lekova (nalaz lekara, otpusnu listu, mišljenje zdravstvene ustanove i slično).

NE LEČITE SE NA SVOJU RUKU!

Bez obzira što se veliki broj lekova u Grčkoj može nabaviti bez recepta, što su neki povoljniji i što se na svakom ćošku mogu naći saveti o medikamentima koji su zamena za neke druge, ili kojih nema na našem tržištu, lekove ne kupujte i ne koristite na svoju ruku, bez konsultacije sa doktorom ili farmaceutom.

Pitanje koje se stalno postavlja je pronalazak leka za rak:

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lex

    6. avgust 2018 | 21:52

    Ima li išta da je jeftinije kod nas osim života ?!

  • sasa

    6. avgust 2018 | 20:25

    pa sve je jeftinije nego ovde,nazalost

  • Legenda

    6. avgust 2018 | 20:36

    Štedi 50 evra na lijekove al zato ostavi 2000 evra na ljetovanje. Balkanci 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA