≫ 

Srbi su u veselju ispraćali vojnike devedesetih, čak i kada je bilo najteže, kolo je bilo glasnije od majčinih suza (VIDEO)

I kada je bilo rata, suze su se mešale sa muzikom

  • 26

Dan kada je sin polazio u JNA, kasnije Vojsku Jugoslavije, morao je da se obeleži muzikom, kolom, veseljem.

Ića i pića uvek je bilo, ma kako da su nas stezale sankcije, a muzika je nadjačavala majčine suze i kada je odlazak u vojsku značio odlazak u rat.

Očevi su tešili sinove da su i oni prošli isto, kada je JNA bila prava sila. Govorili su da će vojska od njih napraviti ljude, dok su u grlu gutali knedlu zbog granata koje su obasipale Krajinu, Republiku Srpsku, Kosovo...

Ispraćaj u vojsku Paunović Dragana iz Malajnice 1993. - Printskrin: Youtube/gale

Saško (19) je prva žrtva raspada Jugoslavije: Mladog vojnika ubio je metak ispaljen na Đurđevdan u Splitu

Znali su da se dug državi mora odužiti i kada je rat i kada je mir. Dokazali su tako da Srbi nikada u istoriji nisu bežali od rata, a neki su se sa svojim sinovima i poslednji put tada pozdravljali.

Pozivamo sve čitaoce Telegrafa.rs da podele sa nama svoja sećanja na dan odlaska u vojsku, bilo da je reč o JNA, Vojsci Jugoslavije ili Vojsci Srbije.

Ispraćaj vojnika Milana Miloševića u JNA, 1976. godine - Printskrin: Youtube/novolaniste

Pošaljite nam slike sa veselja, bilo da je imate u digitalnom formatu, bilo da svojim mobilnim telefonima snimite neku iz porodičnog albuma. Opišite nam atmosferu koja je vladala, čega ste se plašili, čemu ste se radovali i kako je izgledao vaš ispraćaj.

Vučić: Biće značajnih promena u vojsci i policiji

(Telegraf.rs / Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    7. avgust 2018 | 11:54

    Srbi su znali znacenje zakletve..dok su se drugi zaklinjali i gazili datu rijec....ljudi vrijede koliko i data rijec...ako im rijec koju su dali me znaci nista onda to govori o njima a ne o nama...

  • Bili

    7. avgust 2018 | 11:52

    Vojska skola zivota

  • Mixi

    7. avgust 2018 | 13:59

    Mart "91 _maj92. Tri meseca produzetka zbog rata. A oni zbog kojih smo mi ratovali zaposeli nasa radna mesta, pijuckali lagano po Srbiji,I pricali divlje price,I do danas tako....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA