≫ 

Samoubistvo Petra Bravara decenijama je bilo pod velom tajne: Otišao u Afriku da zaradi, vratio se da izljubi decu i nestao. Našli su ga obešenog

Na pitanje dece zašto je majka u bolnici i kako je - ništa nije odgovarao. Ćutao je, ćutao. Onda je naglo ustao, zagrlio i poljubio decu i izašao napolje. Više se nije vratio

  • 1

Pre skoro tri decenije obesio se Petar bravar, a da se nije znalo zašto. Istinu o tome, ispričao je Rade, Petrov prijatelj, sa kojim je dugo radio u inostranstvu. Imena ljudi i mesto događaja, iz razumljivih razloga su  izmišljeni.

Konačno rešeno ubistvo poznatog čileanskog pevača: Osam penzionisanih vojnika osuđeno za ovaj brutalan zločin

Petar bravar, iz siromašne porodice u kraljevačkom selu Gaj, pre tridesetak godina priredio je malo veselje, jer mu je saopšteno da će i on, sa još nekoliko kolega  iz firme, otići na rad u Afriku. Znao je da je to jedini način da zaradi, da,,živne” njegova porodica, supruga i dvoje male dece. Tamo, na žarkom suncu, naši radnici su dobro zarađivali, bravari i varioci posebno.

Petar je otišao da radi na građevini u Africi Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Janda - ČIF

Što se Petra tiče, on je bio majstor, što se kaže, samo takav! Kad je Petar otišao u tuđinu, njegova žena, Ranka, preuzela je celo domaćinstvo. Istina, domaćinstvo nije veliko, ali posla ima za još dve žene. Nije Ranka htela da se Petrovim odlaskom zapusti imanje. Koliko je - toliko je, kakvo je - takvo je, ali je njihovo. I stvarno, Ranka je sve stizala da uradi, podjednako u kući, i u polju.  Deca su bila mala, pa zato i ne od  veće koristi, ali  joj, barem, nisu smetala, a ni  zanovetala.

Petar je redovno slao novac, a Ranka je, kao vredna domaćica, taj novac znala  lepo da rasporedi i uloži u najpotrebnije za kuću i imanje. Trajalo je to, bogami, podugo. Ali, s vremenom, počele su seoske intrige, zavist, ogovaranja, u smislu da se Ranka mnogo kinđuri i doteruje, da malo-malo, pa ima neka posla u Kraljevu. Ranka se nije mnogo na to obazirala, već je i dalje, istom voljom, vodila računa o kući i imanju. Čak je i Petru slala slike sa svojom lepo odevenom decom, ali i slike sa imanja, da Petar vidi da nije u korovu.

Ranka je vodila računa o domaćinstvu i radila sve poslove na selu Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Istina, i dalje je često odlazila u grad, ali su je zbog toga seljani sve manje ogovarali. Neki su je, čak, branili, govoreći kako je ona uspela da  održi i unapredila kuću i imanje. I svaka joj čast, i alal joj vera!

Da li da ipak ubijem Žiku, pa da mi se na onom svetu pridruži? Napisala je priču o braku, pa dobila čak i nagradu za to

Prolazili su meseci, pa i godina prođe, od kada je Petar u Africi. U njegovoj porodici,  kako se okom vidi i ušima čuje, ništa posebno se nije događalo. Petar je slao dolare, Ranka ih je malo trošila za potrebe kuće i imanja, a malo, verovatno, i na štednu  knjižicu stavljala.

Iz Petrove firme, na gradilištu u Africi, jednog dana je, iznenada, stiglo  obaveštenje da će tamo ostati još dva- tri meseca i onda se vraćaju svojim kućama. Na njihovo mesto dolaze majstori drugih zanimanja, a oni će , kad se vrate i malo odmore, raditi  na novim objektima, ali u regionu sa sasvim suprotnom klimom. Petrovoj radosti, ali i radosti njegovih kolega, nije bilo kraja. Duga je godina, ali tih još nekoliko meseci nikako da prođu, činilo im se. Naravno, radnici su se dogovorili da to porodicama ne jave, već da ih iznenadnim dolaskom obraduju.

Ranka je Petra čvrsto zagrlila kada se pojavio na vratima Foto-ilustracija: Flickr/Zoe Brown

Tako je i bilo. Na veliko čuđenje, Petar je svoju Ranku zatekao u krevetu, a nije  mu  javila da se nešto razbolela. Kad ga je ugledala, Ranka je ustala, čvrsto ga je stegla obema rukama, ali od uzbuđenja, ili čega već, u prvi mah ništa nije umela da mu kaže. Deca su se bacila Petru u naručje, a on samo što nije  zasuzio od sreće i uzbuđenja. Nije ni lako, toliko dugo biti u tuđem svetu.

Kasno uveče, kad su srećna deca već otišla na spavanje, Petar i Ranka su se raznežili, kako i dolikuje bračnom paru posle toliko vremena odvojenosti. Petar je, pritom, kao u prvim godinama braka, odmah nalegao na Ranku. Ali, gle čuda, ona se nećkala, govoreći da joj nije dobro, i da ni sutra- prekosutra nije daleko.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Kud je prošlo petnaest meseci, strpimo se još dan- dva - rekla mu je.

Petar kao da to nije ni čuo. Navalio je na ženu, odlučan da neće da čeka ni jutro, a kamoli dan- dva.

Danas bi za to, što se desilo te  noći,  rekli da je silovanje, jer je Ranka mimo svoje volje zadovoljila ustreptalog  muža. A onda se desila velika neprijatnost, jer je Ranka počela naglo i obilno da krvari. Hitna pomoć je intervenisala i ona je završila u bolnici. Ujutru je Petar odjurio da vidi kako je Rankino zdrvalje. I začudo, brzo se vratio. Ali ništa nije govorio. I na pitanje dece zašto je majka u bolnici i kako je - ništa nije odgovarao. Ćutao je, ćutao. Onda je naglo ustao, zagrlio i poljubio decu i izašao napolje. Više se nije vratio.

Našli su ga obešenog u gaju, nedaleko od njegove kuće. I nikada se nije saznao razlog njegovog samoubistva.

Nedavno sam, igrajući preferans sa nekim kolegama, upoznao čoveka koga su prijatelji oslovljavali sa Rade. I, kako to biva, s teme na temu, s događaja na događaj, dotakosmo se i priče o čoveku koji je sa njim radio u inostranstvu i koji se zbog žene obesio. A tu priču njemu je ispričao tada poznati lekar, kod koga je Rade radio na ograđivanju  vikendice.

Petar se nakon reči lekara obesio Foto: pixabay.com

Pričao je Radetu taj doktor, kako je neki čovek navalio na ženu, ona ga odbijala, ali nije vredelo. Posle toga je dobila obilno krvarenje, doveli su je hitno u bolnicu i tu zadržali.

Jedan od lekara ljutito je pitao tog čoveka zašto je navaljivao na ženu kad je znao da je ona tog jutra abortirala. Čovek je samo zanemeo. Okrenuo se i otišao. Ni reč nije izustio.

Bio je to Petar bravar, Radetov drug sa gradilišta, čije je samoubistvo decenijama bilo tajna.

(Telegraf.rs/ Krug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    10. avgust 2018 | 09:42

    E bas je bila vredna???Ni manje ni vise,Verna coveku koji je otisao da radi,da porodicu izvuce iz ponora ,a Ranka nasla drugog drugog za seks.Bruka!!!Siroti Rade nije trebao sebi oduzeti zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA