≫ 

Buduće mlade imaju najviše 13 godina i prodaju ih za 700 evra i boks cigareta: Sklapanje dečijih brakova u Srbiji ne prestaje

Najugroženije su devojčice – svaka druga uda se pre 18. godine, a gotovo svaka peta pre navršene 15. godine

  • 8

U Kruševcu je pre nekoliko dana na lokalnom portalu najavljena romska svadba mladenaca od 10 i 11 godina. Dečji brakovi retki su u opštoj populaciji u Srbiji, ali ne i kod Roma, kako piše RTS.

Roditelji ugovaraju brakove dece pre punoletstva, a neretko je reč i o trgovini decom. Najugroženije su devojčice – svaka druga uda se pre 18. godine, a gotovo svaka peta pre navršene 15. godine.

Aktivistkinje udruženja "Romani cikna" godinama beleže ispovesti Romkinja koje su veoma rano morale da se udaju.

Devojčice se uglavnom udaju protiv svoje volje; Foto: Milena Đorđević

-Živela sam sa majkom i još tri sestre. Bilo je dana kada nismo imale šta da jedemo. Bilo je dana i kada smo se smrzavale, ali uvek smo bile zajedno, srećne sa onim što imamo. Sve do dana kada je moja majka odlučila da me uda. Moja vrednost bila je 700 evra i boks cigareta. Tada sam imala 12 ili 13 godina, nisam baš sigurna - rekla je za RTS jedna Romkinja.

Aktivistkinja udruženja Milica Petrović kaže da kada idu po romskim naseljima, dobijaju odgovore da dečjih brakova više nema.

- I zaista jeste toga mnogo manje nego što se ranije dešavalo, ali ga još ima. Nema pravila, nekada dečak bude od 11, 12 godina, a devojčica malo starija od 13, 14 godina - izjavila je Milica za RTS.

U prilog tome govori i anonimna prijava koja se našla na jednom kruševačkom portalu o dečjem braku. Nažalost, i pored želje da se ukaže na teško krivično delo, reakcije nije bilo.

Ugovoreni brak ponekad košta 700 evra; Foto: Profimedia

- Mi nemamo razrađene mehanizme reagovanja i delovanja u takvim kritičnim sistuacijama. Policija je retko imala situacije da je reagovala na anonimne prijave, ali nije bilo svedoka. Problem je u tome što niko nije spreman da svedoči, jer se boje posledica - rekla je za Radio televiziju Srbije Snežana Živković iz udruženja "Romani cikna".

Institucija koja se bori sa problemom ranih brakova je Centar za socijalni rad. Irena Zarić iz kruševačkog centra za socijalni rad izjavila je za RTS da je potrebno povezati reakciju svih institucija - kroz razne dogovore i sporazume sa policijom, tužilaštvom, sa zdravstvenim sistemom, sa školstvom.

Podaci o maloletničkim brakovima u romskoj populaciji su zabrinjavajući. Na području grada Kruševca prema istraživanjima ih je blizu 80 procenata, poređenja radi, u većinskoj populaciji ih je osam odsto.

Pogledajte video u kom je ispovest maloletne mlade.

Evo je mlada! Ovako izgledaju Filip Živojinović i Aleksandra Prijović pred venčanje VIDEO:

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rakun

    10. avgust 2018 | 00:32

    Ovo bre treba kaznjavati.Roditelje u zatvor,a mladunce u dom.Sta je ovo,nismo u Indiji i Pakistanu.

  • Milan

    10. avgust 2018 | 08:23

    Ma kakav brak u 13.?Ove sve u zatvor zbog pedofilije i kažnjavati nenormalno, cepati ih po džepu.Manijaci!

  • N N

    10. avgust 2018 | 01:50

    Zar ovo nije slucaj kojim bi trebali da se bave centri za socijalni rad umesto sto oduzimaju roditeljima decu zbog neke navodne nemastine. Zasto ovu decu ne oduzimaju i ne stite od nasilja? Verovatno sto su buduci kupci slabo zainteresovani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA