Ko se seća? Ovo je nekad deci bila lutka, često jedina dostupna, koja se ne kupuje, nego se bere (FOTO)

Ovo je lutka sa njive, kojom su se igrale današnje bake, žene srednjih godina, ali ih se sećaju i mlađi

  • 7

Kosa ovoj lutki je zlatasto plava, nekada i šatirana smeđim vlasima. Svilenkasta je, mekana pod rukom i mirisna. Mora joj se nežno praviti frizura, bilo da se vezuje u rep ili se pletu kikice.

Telo joj daleko od Barbinog, malo zdepasto, pa dete mora da zamišlja haljinu na svojoj lutki. Lice nema, mora se nacrtati ili opet izmaštati. Ovo je lutka sa njive, kojom su se igrale današnje bake, žene srednjih godina, ali ih

se sećaju i mlađi.

>>> Ako vaše dete drži lutku u ovoj ruci, znači da imate pravog, malog genija

Kosa ovoj "lutki" je zlatasto plava - Foto: Telegraf

Ova lutka je zapravo klip kukuruza, ubran da se zabave deca na njivi, dok stariji rade.

- Njome sam se ja igrala kao dete, pre 80 godina. Onda sam sa 45 postala baka, a kćerka mi je svoju kćerku dovodila na selo kada su ona i muž u istoj smeni na poslu. Povedem unuče na njivu, nemam ga gde ostaviti, a pored svega što mu treba poneti, zaboravim lutku. Ono se čim stignemo rasplače, a ja se setim, uberem mu klip kukuruza na obližnjoj parceli i kažem da je to lutka. Opišem kako sam se ja kao mala igrala. Ono oduševljeno "lutkinom" kosom, svilicom kukuruza. A "lutaka" koliko voliš, na kraju je imala 10, a muž i ja završili posao na njivi- priča baka Slavna o unuci kojoj je sada 45 godina.

Deca su se nekada igrala klipovima kukuruza i to im je bilo sasvim dovoljno - Foto: Telegraf

Zabave u kukuruzištu sećaju se i mlađi. Mirku je 32 godine, ali pamti da je klip kukuruza bio igračka kada ode kod dede i babe.

- Mi dečaci birali smo kukuruz sa braon svilicom, kidali smo je i stavljali umesto brkova- kaže Mirko.

Dečaci su od kukuruzne svile pravili brkove - Foto: Telegraf

U međuvremenu je život postao sve brži, ljudi sve dalji od prirode, deca sve zahtevnija u pogledu igračaka, sve manje jednostavnih stvari im može držati pažnju. Klip kukuruza danas bi teško mogao animirati dete na par sati.

Pored toliko igračaka- šarenih, raznih oblika, pokretnih, pored televizije, telefona i računara, nijedno dete ne bi se trudilo lutki od klipa kukuruza da zamišlja haljinu i lice.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bacvanin

    11. avgust 2018 | 22:48

    Devojcicama su mladi klipovi sa svilom bile lutke,nama decacima kad svila ostari bili su konji,tj,repovi konja koji su bili smedji,beli.Mi smo ih uzimali u dve sake i trcali po prasnjavim putevima bosi.Sadasnja deca nemaju mastu da zapocnu neku igru.Imali smo razne igre,klisa,cugova,fudbalica sa dugmadima otkinutih sa starih kaputa,mantila,loptica je bila dugmic od kosulje,golovi velika kutija od sibica.Na stolovima smo kredom crtali igraliste.

  • Toza

    11. avgust 2018 | 22:52

    DAVNO JE TO BILO PAMTIM BEDU Pozdrav svima iz Nem HVALA STO STE OVO OBJAVILI ZIVELI

  • Marija

    12. avgust 2018 | 07:25

    Bila su to divna bezbrižna vremena iako siromašna hvala podsetili ste me na detinjstvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA