≫ 

Neviđeni skandal u Srbiji, naložena hitna istraga: Ko je braći Rusima uvalio otrovne kajsije i breskve? (FOTO) (VIDEO)

Zabrana uvoza iz Srbije stupa na snagu 15. avgusta. Nije poznato da li su opasne voćke puštene u prodaju u srpskim prodavnicama

  • 81

Da Rusija nije obelodanila da će od 15. avgusta privremeno zabrani uvoz breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije pitanje je da li bi iko znao da je u našoj zemlji zavladala opasna gljivica, kojoj vlažno i umereno toplo leto pogoduje da se širi, saznaje Telegraf.rs!

Reč je o bolesti voća koja se izuzetno lako širi, pa je pitanje koliko je uzela maha na srpskim plantažama.

Pljuskovi uništili kvalitet voća i povrća: Proverili smo da li su cene veće

Inspektori ruske službe za fitosanitarni nadzor "Roseljhoznadzor" pronašli su gljivicu Monilinia fructicola u breskvama i kajsijama, a kada je o domaćem voću reč, ono je iz Srbije izvezeno u Rusiju posle 13. jula.

Foto: Pixabay.com

U obrazloženju odluke iz Moskve navode da je "Roseljhoznadzor" pronašao gljivicu Monilinia fructicola u srpskim i makedonskim breskvama i kajsijama, koje su uvezene posle 13. jula, zbog čega Rusija planira da od 15. avgusta nametne privremenu zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije.

OVDE pogledajte zvanično obaveštenje Federalne službe za veterinu i fitosanitarni nadzor RF

Foto: Wikipedia/Mary Ann Hansen

Kako se navodi, reč je o 27 kontigenata voća iz Srbije, a vrsta gljivice koju su pronašli spada u opasne. Kontaminirani proizvodi uvezeni su u Rusiju sa fitosanitarnim sertifikatom na kojem je pisalo da su namirnice bezbedne. "Roseljhoznadzor" će, stoga, poslati kopije ovih dokumenata srpskoj strani, radi istrage. U dokumentu se navodi i da je srpska strana navela da je alarmirana povodom ovih informacija i da će uvesti rigorozne mere da bi osigurala fitosanitarnu zaštitu proizvoda koji se izvoze u Rusiju. Lista preduzetih mera biće dostaljena ruskoj strani.

U saopštenju "Roseljhoznadzora" navodi se i da je Monilinia fructicola opasna infektivna bolest biljaka, raširena u evropskim zemljama, koja ozbiljno oštećuje i zahvata gotovo sve delove biljke. Na umerenoj temperaturi vazduha i uz veliku vlažnost bolest se brzo širi. Sa jednog zaraženog ploda zaraza može da se proširi i na sve drveće u okolnim zasadima.

Veliko je pitanje šta se dešava na tržištu Srbije i da li se opasno voće našlo i u našim prodavnicama i na pijacama.

VIDEO: Pogledajte šta opasna gljivica može da uradi voću

(M. Beljan/Telegraf.rs/FSVPS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex

    12. avgust 2018 | 00:52

    Voće nije iz Srbije! Iz Grčke je. Ubacuje se u Srbiju po razrađenoj šemi i izvozi kao srpska roba sa srpskim papirima o poreklu robe. Cena breskve u Grčkoj je nezapamćeno niska, što otvara mogućnost prevarantima, izvoznicima iz Srbije, koji je prodaju kao srpsku. Grci ne mogu da izvoze za Rusiju zbog sankcija. Nasa roba nikada nije zaglavila zbog otrova, jeste zbog nekih drugih stvari. Ti prevaranti će da unište izvoz voća iz Srbije.

  • Doktor

    11. avgust 2018 | 22:03

    Svima govorim a i sada tvrdim da su inspekcijske službe, nebitno da li se radi o republičkim, gradskim ili opštinskim, najkorumpiraniji deo našeg društva, uz čas izuzecima, ali retkim. Samo treba racio pogledati i proceniti, svi problemi u funkcionisanju našeg društva, počinju uglavnom od toga da ove službe, koje su prve u tom lancu otkrivanja nepravilnosti, propustile da urade ili su loše uradile svoj posao. A tako su ga uradile jer je uglavnom u pitanju novac i samo novac. A problem je i taj što ove službe uglavnom tako rade kada su u pitanju tajkuni koji su bliski vlasti, pa se ništa ne preduzima ni prema tajkunima ni prema odgovornim iz ovih službi jer im takvi trebaju za naredni prljav posao. I tako ukrug i iznova, dok ne pukne medjunarodna bruka.

  • Voće

    11. avgust 2018 | 22:54

    Javna je tajna da se kod nas prepakuje voće i izvozi za Rusiju...Ko zna odakle je to voće ..ali bitno da su masi uzeli procenat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA