Rade se vratio iz Švajcarske u selo i kupio kuću: Tvrdi da na ovoj zemlji sve uspeva, ali da ipak svi prave istu grešku (VIDEO)

On je ovde srećan, oduševljen prirodom, ali ne i stanjem u kom je zatekao ovo selo

  • 18

Srbi napuštaju sela širom zemlje i odlaze u gradove, ostavljajući za sobom pustoš. Ova praksa primenjuje se već godinama unazad.

Kalenovac je selo na samo 13 km od Jagodine i ono nestaje. Nekada je imalo 400 stanovnika, danas ima desetak. Napuštene kuće i domaćinstva, tišina i retko koja "živa duša" na prvi pogled deluju sablasno, ali zapravo ovo je selo neverovatne lepote i prirodnog bogatstva.

Atraktivna Milesa se uključila uživo sa njive, pokazala momcima kako se balira slama, a oni su bacali identične komentare (VIDEO)

Ekipa Infocentrale upoznala je i otišla da vidi kako živi i zašto se vratio jedan od onih ljudi koji je radni vek proveo u Švajcarskoj.

Rade Dimitrijević kaže da je Srbija zemlja velike lepote, ali mi to ne umemo da cenimo.

- Pitate me da li je Švajcarska lepša? Nije! Ali Švajcarci umeju da čuvaju svoju lepotu i da je neguju. Kada sam kupio ovu staru kuću i zemlju, prvo sam dva kamiona đubreta istovario na deponiju. To je bilo strašno. Gde god vidim đubre, makar i papirić, ja to stanem kolima i dohvatim pa bacim. Na žalost mi nismo narod koji shvata koliko je važno da Srbija bude čista - kaže deda Rade.

Po struci ovaj penzionar je stolar, a kuću u pustom seocetu je kupio za malo novca, pa je uz pomoć supruge sredio. Sve što se od drvenarije nalazi na posedu Dimitrijevića delo je Radetovih ruku. On je ovde srećan, oduševljen prirodom, ali ne i stanjem u kom je zatekao ovo selo.

Puno kuća je napušteno, a od 400 domaćinstava koliko je prema priči starosedelaca, nekada bilo, sada ima jedva 20 stanovnika.

U Kalenovcu je, prema rečima deda Radeta, dete poslednji put rođeno pre 50 godina. Osnovna škola ne postoji isto toliko. Nema ovde nikoga više. Svi su otišli, a oni koji su tu došli su ovde posle penzionisanja.

- Švajcarac bi sa ovakom prirodom umeo, najveći gazda u Švajcarskoj bi otišao na najdalji proplanak da gradi kuće i imanja, a ne u grad. A naša greška ovde je što svi hoćemo u Jagodinu. Na ovoj zemlji u Kalenovcu ne postoji nešto što ne može da uspe, neka poljoprivredna kultura. Ali džabe, nema ko da se bavi poljoprivredom - rekao je Infocentrali Dimitrijević.

On je napravio malu farmu, a osim magaraca, čuva koze, ovce, ima mangulice i pse. Farma mu je čista, a od dvorišta i kuće supruga i on napravili su umetnost. Islikane tikve, oslikani zidovi, grnčarija, visoka pušnica, ofarban jaram i stvari koje su se nekada koristile u selima.

Dok se domaćinstva na selima prazne, uvek će postojati oni koji lepotu zelenila i mira nikada neće zameniti za asfaltne ulice, popodnevne saobraćajne čepove i šoping centre. 

(Telegraf.rs/Info Centrala)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    14. avgust 2018 | 16:27

    Pa sto si otiso u Svajcarsku da tamo mlatis Franke a sad dosao ovde pun s devize da mlatis praznu slamu... Kad imas para lako je pametovati...

  • Sendvic armija

    14. avgust 2018 | 16:25

    Pa zasto je odlazio u svicu pored ove idile?

  • Lav

    14. avgust 2018 | 16:23

    Posto su kupio magarce oni jedino mogu da te spase SRBIJA JE DALEKO OTISLA OD CIVILIZACIJE TRENUTNO SMO NAJBLIZI VANZEMALJCIMA DOBRO JE STO SI KUPIO MAGARCE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA