≫ 

"Skviši" igračke ima svako dete, a one ubijaju: U najblažem slučaju izazivaju koprivnjaču i ekcem

Zakonom su zabranjene i na tržište dolaze nelegalnim putanjama

  • 0

Igračke "skviši", koje su trenutno veoma popularne u Srbiji, mogu da budu veoma opasne po život dece, jer su boje koje se koriste u izradi veoma toksične, izazivaju alergije, ali i razne druge ozbiljene reakcije kod najmlađih.

Uz to, one su sastavljene od savitljivih i mekanih delova, koje mališani lako mogu da odgrizu i, u najgorem slučaju, uguše se zbog toga. Ove igračke, takođe, nemaju deklaraciju, ni upozorenje od kakvkog materijala su napravljene, pošto u našu zemlju ne stižu legalnim tokovima, pa ih niko ne kontroliše, prenosi Informer.

Vatrogasci se kao Spajdermeni verali uz fasadu da dopru do povređene žene: Filmska akcija spasavanja u naselju Stepa Stepanović

Pedijatar Saša Milićević upozorava da se ovim igračkama, veoma traženim među decom, igraju i bebe, što je naročito opasno.

Foto: Rawpixel.com

- "Skviši" je veoma opasna zanimacija, jer boje koje su korišćene za za njihovu izradu mogu biti toksične i izazvati razne alergije. Zbog toga roditelji dovode decu sa koprivnjačom, ekcemima i raznim drugim reakcijama - ističe Milićević.

Naročito vreba opasnost da se deo igračke proguta i dete počne da se guši.

- Igračke su napravljene da podsećaju na prave slatkiše i voće, pa dete, misleći da je u pitanju prava poslastica, može da zagrize igračku. Problem je i što se one ne peru kako treba, te su pravo leglo bakterija - objašnjavala lekar.

RUPA U ZAKONU

Predesnik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić napominje da "rupa u zakonu" dopušta proizvođačima da na tržište izbacuju igračke bez deklaracije.

Igračke izgledajau prelepo, šarene su i mekane; Foto: Shutterstock

- Najveći problem jeste to što u našem zakonu ne postoji jasno propisana obaveza da proizvođači moraju da lepe deklaracije na svoje proizvode, te zato imamo puno tržište igračaka na kojima ne piše od čega su napravljene. Savet roditeljima je da kupuju samo one igračke koje imaju etiketu na kojima piše od čega su napravljene. Igračke se često prave i od recikliranih televizora i bele tehnike, zbog čega su veoma štetne po zdravlje, pogotovo osetljive dece. Postoji caka koju roditleji mogu da primenjuju -  pto je plastika od koje je igračka napravljena savitljivija, ona je kvalitetnija i bezbednija za igru - savetuje Bumbić.

DEKLARACIJA NE SPRSKOM JEZIKU

Proizvodi namenjenji deci iz Srbije moraju imati deklaraciju na srpskom jeziku, smatra Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača.

Oprezno sa igračkama Foto: Profimedia

- Obavezno je da na pakovanju igračaka piše crsta materijala, proizvođač, zemlja porekla i upozorenje na posledice. Takođe, u Zakonu o oglašavanju jasno se navodi da proizvodi za decu ne smeju da oponašaju jestive proizvode, jer deca mogu da ih pomešaju i progutaju igračke. Inspekcija mora da reaguje i povuče ove proizvode iz upotrebe - zaključuje Nikolić.

RODITELJI SE MASOVNO ŽALE NA "SKVIŠI"

Roditelji se masovno vraćaju u kineske radnje u kojima su kupili ove igračke i zahtevaju da im se vrati 200 dinara, koliko košta jedna ova igračka.

Deluju slasno, a vrlo su opasne Foto: Rawpixel.com

Zbog toga su u jednoj ovakvoj trgovini postavili tablu sa objašnjenjem da prilikom kupovine "skvišija" roditelji obrate pažnju, jer ne primaju reklamacije.

STIŽU NELEGALNIM PUTEM

U Ministarstvu zdravlja kažu da Sanitarna inspekcija nije ispitivala "skviši" igračke, jer proizvodi na tržište dospevaju nelegalnim kanalima.

- Za proizvdo "skviši" nemamo podatke da je uvezen legalnim putem i u toku su dodatne provere - poručuju oni.

I LJIGAVAC VEOMA OPASAN

Mnoga strana i domaća istraživanja pokazala su da popularni "ljigavac", koga deca koriste već decenijama unazad, sadrži veliku količinu borona, supstance koja izaziva povraćanje, dijareju i privremene grčeve. Ova supsatna pronaćena je u boraksu, koji se dodaje "ljugavcu", kako bi bio lepljiv i gust.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA