≫ 

Kobna jezera u Srbiji gutaju živote: Za četiri dana, dva smrtna slučaja. Voda ljude samo usisa, nikada više ne isplivaju

O neopreznosti najbolje svedoči primer od minimalnog perioda tragedija, kada su se za četiri dana na Kovinskoj šljunkari utopila dva muškarca

  • 10

Tragedije koje se dešavaju na kupalištima širom Srbije opominju da se u neistražene i nepredividive vode ipak ne treba upuštati. Sada kada smo na polovini leta, možemo reći da je usled lošijih vremenskih prilika bilo manje kupača, ali se dolaskom sunca rizici povećavaju.

Čuo se vrisak, a onda su svi videli telo devojčice (2) kako pluta nasred Ade Ciganlije: Kada su je izneli, već je bila modra

O neopreznosti najbolje svedoči primer od minimalnog perioda tragedija, kada su se za četiri dana na Kovinskoj šljunkari utopila dva muškarca.

Donosimo vam listu ukletih jezera koje godinama unazad odnose žrtve.

Pre tri dana je zabranjeno kupanje na kovinskoj šljunkari; Foto: podunavlje.info

KOVINSKO JEZERO - ŠLJUNKARA 

Na kovinskoj Šljunkari udavio se Milan M.(24) iz Pančeva koji se tu kupao. Prema nezvaničnim saznanjima, na kupalište u Kovinu došao sa društvom i nevenčanom suprugom. Bio je u vodi i samo u jednom momentu je nestao, najverovatnije se zapleo u bujnu vodenu travu i umro.

Druga žrtva, posle samo tri dana, na ovom jezeru bio je Predrag M. (32) iz Smedereva, koji je nestao u vodi kovinske Šljunkare. Nesrećni mladić je nestao ispod površine vode bezmalo na istom mestu kao i Milan.

Tek posle ove dve tragedije u tri dana, na tabli sa oznakom Gradsko kupalište Šljunkara, našao se papir na kome je odštampano da je kupanje na ovom mestu zabranjeno.

Vlasinsko jezero broji brojne tragedije; Foto: Wikipedia/Vl

VLASINSKO JEZERO

Na Vlasinskom jezeru u julu utopio se muškarac S. S (42). Prema navodima policije, sve se dogodilo u petak oko 17:50 kada je muškarac uzeo čamac sa obale i krenuo da isplovi njime ka sredini jezera. Međutim, na samo 15 metara od obale, stradali čovek se zateturao na čamcu, ispao iz njega i udavio se.

Pet dana pre pune penzije, u koju je trebalo da ode sa ravno 40 godina radnog staža, 12. juna 1998. godine u vodama Vlasinskog jezera utopio se, spašavajući jedanaestogodišnjeg učenika Mladena Pejčića, Viden Jovanović, učitelj OŠ „Branko Miljković" iz Niša. Đaci ove škole su tog dana bili na jednodnevnoj ekskurziji na Vlasini.

Dečak M. C. (11) se udavio ispod brane veštačkog jezera, na mestu koje je zabranjeno za kupanje. Stradao je naočigled svoje majke, sestre i brata. Prema rečima očevidaca, na reci je bilo dosta kupača, a onda se čulo zapomaganje dečaka, koji je ubrzo nestao u vodi. Dečaka je na dno reke povukao jak vrtlog. I pored napora mnogih kupača koji su skočili u vodu da mu pomognu, nije mu bilo spasa.

Dva brata su se prevrnula na pedalini i udavila na Srebrnom jezeru; Foto: Wikipedia/Ant83

SREBRNO JEZERO

U tragediji koja se desila 11. septembra 2016. godine stradala su dva brata. Petrovići su na ekskurziji sa još četvoricom prijatelja iznajmili pedalinu i krenuli ka središtu Srebrnog jezera, ali je Stefan pao u vodu. Nikola je pokušao da ga spase, ali su se obojica utopili.

Neutešni roditelji u jednom trenutku ostali bez oba sina, a niko još nije osuđen: Svakog jutra se budimo i ležemo sa istim bolom

Stravičan slučaj desio se iste te godine, mesec dana ranije, kada se utopio Nikola Jurić (31) iz Brnjice. Nesreća se dogodila u blizini autokampa, kada je Nikola naglo potonuo. To se dogodilo naočigled njegovog druga, koji je odmah nazvao policiju. Telo dugo nisu mogli da pronađu.

BOVANSKO JEZERO

Telo stradalog Darka Vukadinović (33) iz Knjaževca pronašli su ronioci Žandarmerije u Bovanskom jezeru. Mladić je nestao u vodi nakon što je zaronio. Nije dozivao u pomoć pa se ne isključuje mogućnost da je u hladnoj vodi doživeo srčani udar.

Nišliji Milutinu Mladenoviću koji je 27. jula svojim vozilom "terios daihatsu" sleteo u Bovansko jezero i utopio se najverovantije je pozlilo za volanom, jer je istraga pokazala da nije kočio niti je pokušao da iskoči iz automobila.

Bovansko jezero je lepo, ali nepredvidivo; Bovansko jezero Foto: Wikipedia/Senka

ZRENJANINSKO JEZERO, PESKARE

U gradskom jezeru kod Kapetanije 2014. godine je isplivao leš muške osobe. Kako je portal "I love Zrenjanin" tada preneo, reč je o dvadesetpetogodišnjem studentu koji se sa drugom kupao u jezeru, a zatim nestao pod vodom.

Dečak M. R. (13) utopio se u maju 2018.na veštačkom jezeru Peskara kod Melenaca. On se kupao u jezeru kada je iznenada potonuo i više nije isplivao. Veštačko jezero Peskara prosečne je dubine oko šest metara.Na lice mesta ubrzo je stigla i ronilačka jedinica MUP-a Srbije koji su posle kraće potrage pronašli telo deteta.

Na zrenjaninskoj Peskari opasno je kupati se noću; Foto: zrenjanin.rs

MARKOVAČKO JEZERO

Na jezeru kod Mladenovca Nemanja Milenković (19) iz Smederevske Palanke utopio se 5. avgusta. Do utapanja je došlo kada se prevrnuo kajak dvosed, na kojem su bili Nemanja i još jedna osoba. Druga osoba je uspela da ispliva, a Nemanji se izgubio svaki trag.

GRUŽANSKO JEZERO

Ronioci na području sela Žunje u Opštini Knić, pronašli su u avgustu 2017. godine telo mladića Ž. B. (22) koji se utopio u Gružanskom jezeru.

BUDITE OPREZNI

Rashlađivanje u prirodnim ili veštačkim jezerima leti uvek dobro dođe, ali je ponekad od odmora i uživanja potrebno i malo više, a to je opreznost. Apelujemo na sve kupače u bilo kojim vodama da poštuju propise, ne ulaze u hladnu vodu pre pripreme i budu svesni koliko su dobri plivači.

VIDEO Pronađeno telo mladića koji je nestao na kupalištu na Zlatiboru:

(S. Čenad -s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    17. avgust 2018 | 10:29

    Sva se jezera trebaju ispitati i obeleziti mesta za kupanje pa se nece desavati nezgode a oni koji prekrse ta pravila treba da budu kaznjeni....

  • Aleksa

    17. avgust 2018 | 08:33

    Ja plivam savršeno,i imam mnogo poverenja u sebe, ALI uvek sam na oprezu kako udjem u vodu, otkud ja znam šta je u vodi i kakva je voda.

  • Ja

    17. avgust 2018 | 08:37

    Jezero Peskara i Peskara u Melencima su dve razlicite peskare,nije poenta samo zaraditi pare,a Jezero kod Kapetanije nije Peskara,nego jezero nastalo pregradjivanjem reke Begej,a da se treba cuvati i na suvom naravno, a posebno neplivaci a i plivaci u vodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA