Zabrinjavajući podaci: Srednjoškolci misle da šamar i ljubomora znače ljubav, a da je silovanje opravdano u vezi

Prema rečima dr Dragane Zarić iz Savetovališta za mlade, svaki šesti ispitanik smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za nasilno ponašanje

  • 13

Polovina srednjoškolaca ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi srednjoškolac je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara, rezultati su ankete koju je sprovelo savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" u okviru projekta "Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima", objavio je "Blic".

Ljubomorni muškarac stavio uređaj za praćenje bivšoj na auto, a ono što je otkrio ga je frapiralo

U sklopu projekta, tokom radionica i ispitivanja, došlo se do zabrinjavajućih, čak i frapantnih podataka, piše list u izdanju od nedelje.

U projektu su učestvovali učenici prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Prema rečima dr Dragane Zarić iz Savetovališta za mlade, svaki šesti ispitanik smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za nasilno ponašanje.

- Posebno je alarmantno da polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara - kaže za "Blic" Zarić.

Silovanje, zlostavljanje Foto: Profimedia/Alamy

Prema njenim rečima, strašan je i podatak što 22 odsto ispitanika misli da da silovanje u partnerskoj vezi nije moguće.

Zabrinjavajuć je, dodaje, i podatak da svaki deseti ispitanik smatra da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti i fizičku silu, a još više zabrinjava činjenica da čak dve trećine mladih smatra da nije lako prekinuti nasiljnu partnersku vezu.

Ipak, ohrabrujuće je da bi 94,2 odsto ispitanika reagovalo ukoliko bi se njima ili njima bliskim osobama desilo seksualno nasilje u partnerskoj vezi.

To, prema rečima načelnice ginekologije DZ "Novi Sad" Ljiljane Stanišić daje motiv da se projekat nastavi i razrađuje u saradnji sa nadležnim višim instancama.

Psiholog Mirjana Nikolić iz Savetovališta za mlade navodi da je dobro što je skoro 80 odsto mladih svesno da se seksualno nasilje u partnerskoj vezi može desiti bilo kome, bez obzira na materijalno stanje, etničku ili versku pripadnost, mesto stanovanja...

- U slučaju kad je nasilje jednostrano, odnosno kada je samo jedan od partnera nasilan, devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje tipa kontrole, zabrana, prigovaranja, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju - navela je Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    19. avgust 2018 | 07:25

    Roditelji, deca ne čitaju ove komentare pa onda vi razgovarajte sa vašim sinovima. Objasnite im da uvek ima neko ko će stati u zaštitu i tim devojčicama recimo neki ludi otac koji je rešio da mu poslednja životna misija bude ta da kroz primer nečijeg sina nasilnika utera strah u kosti celoj naciji i da da doznanja da još ima takvih kojima je porodica svetinja. Zato razgovarajte na vreme i upoznajte ih.

  • Stojanovic LJilja

    19. avgust 2018 | 00:30

    Previse rijalitija i dostupna pornografija sa interneta umesto starog dobrog kucnog vaspitanja ucinili su svoje ...deci treba vise paznje i ljubavi

  • PP

    19. avgust 2018 | 07:47

    Svake godine slicni rezulattim, da mladi podrzavaju nasilje u vecini slucajeva. Ovo znaci da su veronauka i gradjansko obrazovanje dozivele fijasko u skolstu i da ih treba ukinuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA