≫ 

Spektakl u Dobanovcima: Svetski dan helikoptera obeležen trkama, akrobacijama i misijama na nebu

Trka bespilotnih letelica bila je naročito zanimljiva

  • 0

Povodom Svetskog dana helikoptera na helidromu u Dobanovcima danas je upriličen helikopterski spektakl, u okviru kojeg su posetioci mogli da uživaju u promotivnim letovima.

Posetiocima manifestacije takođe je predstavljena široka primena helikoptera u spasilačkim misijama, gašenju požara iz vazduha, putničkom i medicinskom transportu, kao i u brojnim drugim misijama i oblastima.

Posetioci su bili oduševljeni Foto: Tanjug/Rade Prelić

Tokom spektakla prezentovana je trka bespilotnih letelica, nakon čega su pripadnici Gorske službe spasavanja prikazali pokaznu vežbu - na koji način spasilačke misije mogu da se izvode u saradnji sa helikopterskim transportom.

Kada od Matije (3) budete čuli "Hvala", znaćete da ste mu pomogli da pobedi najveću bitku: A njemu treba tako malo da uspe u tome (FOTO)

Tokom manifestacije, posetici su imali priliku da isprobaju komande helikoptera na simulatoru, da se fotografišu u pilotskoj jakni, te sa ostalim pilotskim rekvizitima, kao i da vide i slikaju se u old tajmerima.

Akrobacije na nebu sve su ostavile bez daha Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, održane su i radionice u okviru kojih su posetioci mogli da nauče kako se pakuje padobran, popravlja helikopter i upoznaju se sa funkcionisanjem sistema svetlosnog obeležavanja helidroma.

Kako helikopteri mogu da pomognu u misijama spasavanja Foto: Tanjug/Rade Prelić

Oni su mogli da se upoznaju i sa komandama helikoptera Robinson 44 i Robinson 46, a u poseti je u Dobanovcima samo za ovu priliku bio i policijski helikopter Bel 206.

POkazne vežbe bile su naročito zanimljive Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pilot Goran Krneta izveo je slobodni let helikopterom, uz akrobacije, a obraćajući se prisutnima kazao je da je zadivljen brojem posetilaca, da mu to govori o velikom interesovanju za ovaj događaj i posebno se zahvalio na prisustvu pripadnicima ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, kao i pripadnicima helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Posetioci su naučili kako da pakuju padobran, a pravi padobranac pokazao im je kako se on koristi Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je istakao da helikopteri postaju vrlo značajan segment vazduhoplovne industrije u Srbiji.

Mnogo je dece želelo da vidi letelice Foto: Tanjug/Rade Prelić
Pravi piloti pravili su akrobacije u vazduhu Foto: Tanjug/Rade Prelić

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA