≫ 

Menjaju se dečja igrališta - povrede, rđa i beton su zabranjeni i nemogući: Usvojen pravilnik koji povećava bezbednost klinaca u parkićima

Na informativnim tablama u igralištima biće navedeni i brojevi telefona na koje roditelji mogu da prijave kvarove i ošrtećenja

  • 15

Roditelji mogu da odahnu, jer će igranje u dečjim igralištima od sada biti znatno bezbednije. Dugo očekivani pravilnik koji vlasnicima parkića nameće stroge zahteve napokon je usvojen i daje im rok od tri meseca do tri godine da izmene sve nedostatke i da mogućnost povreda svedu na minimum.

Kao prvo, igrališta više neće smeti da se nalaze na nebezbednom zemljištu, u blizini područja za utovar i istovar, kao ni u na mestima na kojima buka otežava komunikaciju.

Ne puštajte decu na nebezbedna igrališta: Svaki javni prostor za igru moraće da ima OVE TRI STVARI

Umesto betona, podloga će biti od specijalne gume oblih ivica kako se deca ne bi klizala i povređivala pri padu. Čitav prostor igrališta neće smeti da sadrži nijednu neravninu na koju bi dete moglo da padne i da se povredi.

Tobogani, rakete, ljuljaške i dvorci viši od tri metra neće moći da budu ugrađeni na igrališta. Metalni delovi mobilijara moraće da budu otporni na rđu, a veštački materijali na ultra-ljubičasto zračenje.

Svi parkovi imaće gumenu podlogu, Foto: Beoinfo

Igrališta će morati da budu dostupna i deci sa smanjenom pokretljivošću, ali i medicinskim i vatrogasnim ekipama. Ulaz će morati da bude udaljen od saobraćaja i parkinga, a prilaz iz obližnih zgrada trebalo bi da bude takav da se izbegava prelazak ulice. Ove zone saobraćajnica moraće biti obeležene odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom kao "Zone usporenog saobraćaja".

Igralište postavljeno na udaljenosti manjoj od pet metara od saobraćajnice ili parkinga imaće bar metar visoku ogradu, bez izbočenih i oštrih elemenata i takvog oblika da dete u njoj ne može da se zaglavi.

Igrališta više neće biti okružena betonom, Foto: Čitalac Telegrafa

Na području dečjeg igrališta neće smeti da se sade biljke koje imaju oštre elemente, kao ni one koje mogu da budu otrovne.

- Na svakom igralištu stajaće informativna tabla u vedrim i jarkim bojama na kojoj će biti informacije o bezbednom korišćenju igrališta, starosni uzrast za koji je namenjeno, zabrana uvođenja kućnih ljubimaca, ograničenje vožnje bicikla, ograničenje korišćenja igrališta za decu do sedam godina bez nadzora odrasle osobe - stoji u pravilniku koji je donelo Ministarstvo privrede.

Deca mlađa od sedam godina moraće da budu u pratnji roditelja, Foto: Profimedia/Corbis

Na istoj tabli biće navedeni i brojevi telefona na koje roditelji mogu da prijave kvarove i oštećenja, a posebno telo kontrolisaće bar jednom godišnje ispravnost svakog igrališta.

Ovo je samo početak, jer će narednim pravilnicima biti regulisana i bezbednost u dečijim igraonicama, zabavnim parkovima i sportskim igralištima na otvorenom.

VIDEO Stari trik je mališana naterao da brizne u plač:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA