≫ 

Školska godina počinje 3. septembra, a prosvetari za ova 4 dana već najavljuju štrajk i skraćene časove

Prosvetari su nezadovoljni su time što su smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu.

  • 12

Najmanje 736 škola u Srbiji štrajkovaće na samom početku školske godine kako bi, kako smo i navikli, pritisli Vladu Srbije da im odobri povećanje zarada.

Protesti počinju već u petak, 31. avgusta, kada će sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika zatražiti od Vlade da prosvetni radnici sa fakultetskom diplomom budu prebačeni u devetu platnu grupu.

Školski pribor je skuplji nego prošle godine, ali nudimo vam trikove uz koje to nećete ni osetiti

Pedsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da  će štrajk početi u petak u 12 sati ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prosvetari će se prvo okupiti ispred Vlade, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Posle toga ćemo prošetati do Vlade Srbije, a zatim ćemo otići do Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu - objašnjava ona.

Janković kaže da je taj štrajk uvod u seriju štrajkova u septembru, te da će prosvetari štrajkovati skraćenjem časova na 30 minuta prvog dana škole, 3. septembra, zatim 11, 19. i 27. septembra.

Upitana koliko bi škola moglo da se priključi štrajku, Janković je rekla da samo Unija ima svoje članove u 736 škola, te da se očekuje da broj bude veći.

Predstavnici sva četiri sindikata nezadovoljni su time što su prema sistemu platnih razreda smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rambo

    27. avgust 2018 | 17:22

    Prosvetni radnici nemaju pravo da strajkuju,nemaju pravo na godisnji odmor niti da zive normalno,nemaju pravo da se bore za bolje uslove jer eto djaci "mnogo"gube i to nikada ne moze biti nadoknadjeno!Zato prosvetari cuvajte nasu decu dok mi uzimamo lovu na sve moguce i nemoguce nacine a vi cutite i ako vam ne odgovara plata koju imate ne morate da radite i idite u rudnike🤣🤣🤣🤣

  • Tea

    27. avgust 2018 | 15:22

    Nista neobicno to je uobicajeno postalo poslednjih godina!!!Divim se uopste i prosveti i zdravstvu da i hoce da rade za koju bedu rade.Slusam pricu o povecanju i pricu da niko nece pozeleti da ode iz drzave a kad sam videla platni spisak medicinara zapitala sam se da nisu zaboravili jednu nulu jos dopisati.Spremacics u bolnici ima platu 17 a sa povisicom ce da ima celij 19 000.Pa to je jadno i da je socijalna pomoc a ne da putuje svaki dan i plus radi 8 pa i vise sati.KATASTROFA

  • moki

    27. avgust 2018 | 20:22

    trebalo bi smanjiti broj nastavnickog kadra za 20 procenata,jer je dece sve manje i manje.Odelenja su nekasda broila po 30 i nekoliko djaka a sada po 15 do 20.Drugo seoska podrucna odelenja imaju po nekoliko ucenika a predaju im dva ucitelja.Toga je u Srbiji na svakom koraku,a radni dan im se na kraju svede na 2 sata efektivnog rada.Trece nastavnici primaju solidnu platu s obzirom kako radno vreme imau,poredjenja radi dipl.ing. gradjevine na nekom gradilistu ima 90000 din. platu,skoro svaki dan radi po 12 h dnevno na svom gradilistu a ponekad i duze.E to nikada ne moze da bude isto kao u prpsveti a sami samo trebamo biti realni.O kvalitetu nastave necu ni da govorim jer bi bilo suvisno.Mislim da im strajk nije nimalo pametna opcija i bilo bi bolje da se uozbilje irade svoj posao jer smo im decu poverili da od njih naprave ljude a ne ulicare.Privatnici obicno ne trpe takvo ponasanje zaposlenih pa kome nesto ne odgovara on trazi drugi posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA