≫ 

Deca koja su bolesna duže od tri nedelje pohađaju nastavu iz kućne ili bolničke postelje: Svi detalji o časovima van škole

Za razliku od ostalih osnovaca koji jedva čekaju da se nastava završi, ovi mališani raduju se dolasku nastavnika

  • 3

Kada mališane bolest odvoji od vršnjaka i škole, učitelji i nastavnici drže im časove časove u kućnoj ili bolničkoj postelji.

Časovi za ovu decu ne počinju školskim zvonom, a oni ne sede u klupama, već u bolničkim krevetima. Od 1. septembra na snazi će biti prvi pravilnik kojim se uređuje ova oblast. Njime se, između ostalog, propisuje da u odeljenju može da bude najviše desetak đaka, da bi čas trebalo da im traje 45 minuta, ali da može da se prekine i ranije ako to zahteva zdravstveno stanje deteta.

Za razliku od ostalih osnovaca koji jedva čekaju da se nastava završi, ovi mališani raduju se dolasku nastavnika, jer su terapije kojima su podvrgnuti često mučne i dugotrajne.

Nastavnici sve stroži: Đaci na mukama zbog popravnog iz likovnog

Za svako dete koje je zbog bolesti spečeno da najmanje tri nedelje ide u školu, organizuje se nastava kod kuće ili u zdravstvenoj ustanovi sve dok traje lečenje. Cilj je da se obezbedi kontinuitet u obrazovanju, odnosno da se stvore uslovi za povratak u školu i nastavak školovanja.

Deca koja su duže bolesna nastavu pohađaju u bolnici, Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Na teritoriji Beograda bolesna deca školuju se u Osnovnoj školi "Dr Dragan Hercog", a ako neka druga ustanova na teritoriji Srbije želi da se uključi u ovaj sistem, mora da dobije saglasnost Ministarstva prosvete.

Procedura nije komplikovana. Roditelj je o potrebi organizovanja nastave za učenika na kućnom lečenju obavezan da obavesti školu u koju je učenik upisan i da podnese zahtev.

Zahtev roditelja sadrži razloge zbog kojih je učeniku neophodno organizovati nastavu na kućnom lečenju i dokumentaciju koja sadrži mišljenje lekara i interresorne komisije.

Učenici koji su na dužem bolničkom lečenju za koje je organizovana nastava u bolničkim uslovima, mogu da se upišu u školu u bolnici, ukoliko je procena nadležne zdravstvene ustanove da će njihov ukupan boravak u bolnici trajati duže od mesec dana.

Deca u bolnicama jedva čekaju nastavu, Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Škola u bolnici može da organizuje nastavu, kao i učenje na daljinu i za one učenike koji su van bolnice, a čije je zdravstveno stanje takvo da nije moguće uspostaviti drugi vid nastave. Tu spadaju đaci sa oslabljenim imunitetom, deca na banjskom lečenju, kao i učenici koji se u toku školske godine više puta vraćaju u bolnicu na terapiju.

Zoran Aleksić, direktor škole Dr Dragan Hercog koja postoji već pola veka, objašnjava da njihova škola radi isključivo sa decom koja su na lečenju.

- U tih 50 godina nije postojao pravilnik koji bi regulisao rad ovako speciifične škole, a potrebe su se poslednjih godina povećale, posebno u gradovima u kojima postoje klinički centri. U Beogradu trenutno pokrivamo 12 bolnica i kod nas nastavu pohađaju sva deca koja se duže leče - objašnjava Aleksić.

On napominje da za školusku godinu koja stiže za koji dan imaju 55 formiranih odeljenja, a od toga imaju 44 učenika u kućnoj nastavi.

Pojedina deca uče na daljinu, Foto: Pixabay/Pexels

- Naravno, broj naših đaka menja se tokom godine, jer smo mi jedina škola koja može da upisuje učenike i u toku školske godine. Odeljenja se formiraju u odnosu na raspored na patologijama. Ne možemo da mešamo decu sa infektivne klinike sa decom koja se leče na onkologiji - kaže direktor ove škole.

On objašnjava da imaju i za decu kojima je zbog teških bolesti imunitet oslabljen, pa ne sme niko da im dolazi.

- Za njih organizujemo učenje na daljinu. Rad sa svom ovom decom je izazov. Ona su bolesna, smanjenih mogućnosti, ali sa takvom velikom željom i voljom da uče da je to fascinantno i prosto motiviše za nastavnike - kaže Aleksić.

Ove mogućnosti dostupne su, na žalost, samo osnovcima, dok su srednjoškolci po ovom pitanju diskriminisani. Nastavnici objašnjavaju da je gotovo nemoguće organizovati nastavu za bolesne srednjoškolce u bolnicama i u kućnim uslovima, jer oni se upisuju u različite škole, nisu na istim smerovima, imaju različite predmete i uče po drugačijim programima. Zato se za učenike srednjih škola koji su duže odsutni zbog bolesti u školi organizuje pripremna nastava i polaganje razrednog ispita.

VIDEO: Da li su đaci prvaci spremni za prvi školski dan?

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelj

    31. avgust 2018 | 22:08

    Roditelju bolesnog deteta sigurno je bitna nastava i škola? Uđite u bolnice i zavirite u sobe dece koja su bolesna, baš me interesuje šta će da vam kažu roditelji o njihovoj brizi oko nastave u bolničkoj postelji. Kao dete veći deo svog školovanja prodovio sam po bolnicama mogu samo jedno da vam kažem, knjigu nisam pipao pa sam završio škole. Nisam ništa propustio i ako sam umeo da budem van škole 3 meseca! Ništa nije bitnije od ozdravljenja(zdravog) deteta, pa ni škola a nastava pogotovo!

  • Yoyo

    31. avgust 2018 | 22:46

    Ovo je postojalo i u predhodnih par zakona o obrazovanju samo sto niko o tome nije govorio. U skolama jer ne zele da idu na teren, pa roditelji nisu ni znali za ovu mogucnost.

  • Vreme

    31. avgust 2018 | 21:12

    Gde to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA