Da Tito sad vidi kako su ga napravili od kartona i braon lepljive trake i postavili u Užicu, odrekao bi se svog grada momentalno (VIDEO)

Bronzanog stasitog Maršala zamenio je kartonski transformers

  • 34

Džinovski Josip Broz Tito vratio se prošlog petka u sam centar Užica, na Trg partizana, odakle je pre 27 godina uklonjen. Ipak, samo na kratko.

Naravno, to nije bio onaj isti bronzani Maršal mrkog pogleda, koji je punih 40 godina predstavljao zaštitini znak grada na Đetinji. Statuu Frana Kršanića, skoro pet metara visoku, zamenila je jedna mnogo manje naočita.

Srbija kreće u popis imovine u Hrvatskoj vredne 1.8 milijardi evra

Novi Tito sastavljen je od kartona i braon lepljive trake i podržan od strane vodovodne cevi. Papirni kaput prekrio je konstrukciju nalik skeli. Bio je upola niži od originalnog.

Da nije petokrake na njegovoj papirnoj kapi i da ne stoji u stopama starog, više bi ličio na transformersa, nego na bivšeg predsednika SFRJ.

Tita su na ovo mesto postavili studenti Fakulteta damskih umetnosti u Beogradu za potrebe svog performansa. Kartonski "otac naroda i narodnosti" se tu ipak nije dugo zadržao - potrajao je samo do popodneva, kada je uz glasan tresak srušen. Ere je ovo podsetilo na događaj uoči rata, kada je baš tu oborena bronzana statua, po direktivi republičkog Izvršnog veća.

Tog 28. avgusta 1991. oko maršalovog vrata obmotana je sajla, a u temelje spomenika sipana je sona kiselina, da betonska stopa popusti. Mašine su je podigle i Tito je pao. On se već skoro tri decenije skriva iza zidina Narodnog muzeja u Užicu.

(D.D.S./ZooM vesti Užice)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pionir

    6. septembar 2018 | 15:01

    Dok je Tito bio živ svima je bilo dobro,loše je bilo onima koji su hteli bogststvo kriminalom i eksploatacijom,njega više nema pa neka protivnici uživaju u ovom današnjem blsgostanju i sjaju.

  • Sale1971

    6. septembar 2018 | 14:48

    Druže Tito,skrenuli smo s puta, sad nas jaši i Kurta i Murta!

  • Vule

    6. septembar 2018 | 16:57

    E moji Uzicani. Usli ste u istoriju kada ste 1941 godine svojom hrabroscu pod vodstvom Tita imali prvu slobodnu teritoriju u okupiranoj Evropi.Sada se sa tim salite. Zao mi je onih heroja koji su vam doneli slobodu a sada sluze da im se rugate. Nisko, primitivno, odvratno, podmuklo, jadno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA