Iz budžeta izdvojeno četiri puta više novca nego u prošloj godini: 500 miliona dinara za populacionu politiku (FOTO)

Savet je obavešten i o nagradi "Prijatelj porodice" koje su zajednički pokrenule Vlade Republike Srbije i Privredne Komora Srbije, a koju će dobijati kompanije koje su, uz dobre poslovne rezultate u kolektivima stvorile porodično i prijateljsko okruženje što zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva

  • 5

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je danas četvrtoj sednici Saveta za populacionu politiku Republike Srbije, na kojoj su iznete informacije o sprovedenim merama populacione politike, javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje tih mera i napretku projekta „Prijatelj porodice“, koji se reaklizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Lokalne samouprave dobile pola milijarde za podršku roditeljstvu

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, koja je i zamenica predsednice Saveta, istakla je da je iz republičkog budžeta dodeljeno četiri puta više bespovratnih sredstava nego prošle godine, odnosno 500 miliona dinara za sufinansiranje ukupno 30 projekata koje je podnela 61 jedinica lokalnih samouprava i 10 gradova.

Ministarka je ukazala da su lokalne samouprave po raspisivanju Javnog poziva pokazele veće interesovanje i mnogo više kreativnosti za projekte u odnosu na prošlu godinu, a premijerka Ana Brnabić naglasila da je vlada spremna da nastavi sa podrškom ukoliko se za to ukaže potreba.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević informisao je članove Saveta da nema kašnjenja u isplati naknade porodiljama, kao i da su sve trudnice primile prinadležnosti za jul i deo avgusta.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Savet je obavešten i o nagradi "Prijatelj porodice" koje su zajednički pokrenule Vlade Republike Srbije i Privredne Komora Srbije, a koju će dobijati kompanije koje su, uz dobre poslovne rezultate u kolektivima stvorile porodično i prijateljsko okruženje što zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

Predstavnici PKS saopštili su da će akcija prijavljivanja kompanija koje dobro usaglanjavaju roditeljstvo i rad početi krajem septembra, a da će biti završena početka decembra.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Brnabić smatra da je predlog PKS da se kompanijama u perspektivi dodele sertifikati odlična ideja, s obzirom na to da je, kako je ukazala, od sufinansiranja mnogo važnija društvena odgovornost.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na sednici je još jednom rečeno da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno da od 1. jula ove godine sve majke koje rode prvo dete dobiju jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u toku 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara, takođe u toku 10 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAMA

    6. septembar 2018 | 16:50

    Daju 100000 a koliko uzmu. Vratite porodiljama njihove normalne plate i sve kao sto je bilo pre 1og jula. A vi uzmite vasih 100000! Zakon vam je mnogo dobar! Hvala lepo, molim lepo!

  • ivana

    8. septembar 2018 | 09:49

    Sramota.... Zakon deskriminise porodice koje vec imaju troje ili vice dece. Moje 3. dete drzava ne vidi samo zato sto je tamo neki zakon poceo da vazi tamo neke godine. Sramota. To bi mozda bilo logično da smo Kinezi ali u ovoj nasoj maloj Srbiji ne. Ako se malo bolje osvrnemo oko sebe videcemo da nam svaka druga porodica ima jedno ili nijedno dete, da su nam zene u kasnim 30.tim neudate a da mnogi muskarci u kasnim 40.tim jos uvek zive sa roditeljima. To je prava slika Srbije.

  • Vesna Rovčević

    8. septembar 2018 | 05:59

    Deca nisu glasači, zato novac i dobijaju "kompanije" a ne deca. Pred novu 2018 godinu "božićni poklon" dobiše 8.6 milijardi dinara brozovi pioniri u penziji, a deca ništa. Za "budućnost" je važniji glas 1.718 miliona penzionera nego 1.170 miliona dece koja nemaju pravo glasa ali mogu da budu naterani da rade sa 14 godina u "dualnom obrazovanju"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA