13

Oštro pismo patrijarha Irineja carigradskom Vartolomeju: Protiv pravila je da svaka nova država traži svoju crkvu

Činjenica je da se Sabor u Carigradu prati u Makedoniji, ali je povampirio i duhove u Crnoj Gori, iako i nije čak ni na dnevnom redu

Poglavar Srpske crkve Irinej uputio je pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju, u kome je ukazivao na opasnost od uvođenja principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama.

Ovakav princip, kako je na više od deset stranica obrazložio poglavar SPC, direktno može narušiti jedinstvo Pravoslavne crkve. U pismu koje je patrijarh poslao pre početka sabora u Carigradu, navodi se i bojazan primene istog principa na raskolničku makedonsku crkvu. Patrijarh srpski se usprotivio stvaranju uslova da praktično svaka novonastala država može tražiti svoju crkvu, a davanje autokefalnosti na ovaj način je kršenje kanonskih i istorijskih prava Crkve.

Kako bi zapravo izgledao srpski jezik kada bi se turcizmi izbacili iz njega: Čime bi se pokrivali, šta bi jeli i u kojim gradovima bi živeli? (FOTO)

Činjenica je da se Sabor u Carigradu prati u Makedoniji, ali je povampirio i duhove u Crnoj Gori, iako i nije čak ni na dnevnom redu. O tome kako se odluke u Carigradu mogu odraziti na prostore SPC, jerej stavrofor dr Velibor Džomić, koji je stručnjak za crkveno pravo, u izjavi kaže:

- Zagovornici takozvane autokefalije u Crnoj Gori ovih dana revnosno prate aktivnosti carigradske Patrijaršije po pitanju priznavanja autokefalije raskolniku Filaretu (Demisenku) i takozvanoj kijevskoj patrijaršiji. Oni u ovom jednom velikom i važnom unutrašnjem pitanju Crkve smatraju da se i njima treba dodeliti autokefalija od Vaseljenske patrijaršije. To je, naravno, nemoguće - poručuje Džomić i dodaje:

Patrijarh Irinej Foto: Tanjug/Televizija Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

- Kod mnogih u Crkvi postoji bojazan da će se jednostranim odlukama carigradske Patrijaršije o autokefalnosti koja, međutim, neće biti svepravoslavno potvrđena mogu izazvati do sada neviđeni potresi među autokefalnim crkvama u Pravoslavnoj crkvi. Upravo zbog toga zabrinutost je ogromna, a posledice katastrofalne - ističe jerej Džomić.

Period iza nas i pred početak zasedanja Sabora u Carigradu pratile su varnice na relaciji dve velike Patrijaršije. Susret dvojice patrijarha, carigradskog Vartolomeja i moskovskog Kirila, svim posmatračima delovao je "krajnje zategnut". Nezvanično sa sastanka dvojice patrijarha poslednjeg dana avgusta je navođeno da je moskovski Kiril "rigoroznim tonom" rekao da Carigrad obustavi korake ka odobravanju autokefalne crkve u Ukrajini. Na to mu je patrijarh Vartolomej uzvratio "ne pretite..." i navodno dodao "nemam ni novac, ni vojsku, nemam nikakvu silu. A strah imam samo od Boga".

Prema navodima crkvenih grčkih agencija "Vaseljenska Patrijaršija nalazi se u izuzetno teškom položaju i trpi pritiske sa više strana, među kojima su i turske vlasti".

Patrijarh carigradski Vartolomej Foto: Wikipedia/Massimo Finizio

Arhijerejski Sabor carigradske Patrijaršije - Sinaksa trebalo je da se završi pre dva dana, ali je potrajao duže nego što je planirano. Razlog je očigledan - priznati ili ne ukrajinsku crkvu. Osim pitanja - da li će nepriznata crkva u Ukrajini, koju i ne samo Moskovska patrijaršija smatra raskolničkom, ipak dobiti autokefalnost - na zvaničnom dnevnom redu su i tačke koje se direktno tiču i Srpske pravoslavne crkve.

Pred arhijerejima Carigradske patrijaršije je razmatranje takozvane makedonske crkve. Iako pitanje nepriznate makedonske crkve ne prati i politički angažman velikih sila, kao što je slučaj po pitanju crkve u Ukrajini, kada je reč o Pravoslavlju, ovo pitanje nije ništa manje bitno. Nepriznata makedonska crkva na Saboru carigradske Patrijaršije pojavljuje se u dve tačke dnevnog reda - "Istorijsko istraživanje Crkve Ohrida u odnosu na novi identitet" i "Kanonska i eklisiološka obnova Skopske crkve". Ovog puta, kada je reč o nepriznatoj crkvi u Skoplju, na carigradskom Saboru izostao je do sada korišćen termin - raskolnici.

VIDEO: Patrijarh Irinej: To je bio strašan dan naše istorije

(Telegraf.rs/Kurir.rs-Blic)

Tagovi: Patrijarh Irinej, Patrijarh Vartolomej, Srpska pravoslavna crkva

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • I
  Ivan

  Ne mozete se ponasati kao boss kad su druge crkve u pitanju. Srpska crkva treba da prizna aftokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i nema tu nikakve price.Sve drugo e samo nepotrebno gubjenje energije i razedinavanje juzne pravoslavce.

 • F
  flamantes

  Ipak kanoni jasno propisuju da se sjedinjavanjem država sjedinjavaju crkve i razjedinjavanjem država da se razjedinjuju crkve. ukoliko se ne pošptuju kanoni, na dobrom ste putu da postanete sekta.

 • 👤

  Дошло је време да се Црква најзад окрене Богу и свом оснивачу Христу. Шуровање са којекаквим "савезима цркава" коштаће нас Благодати.

Pre 100 godina je bila ekskluzivna srpska vazdušna banja, a sada mnogi ne znaju da ovo mesto postoji (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 23. septembar 2018. godine

U Srbiji se svake godine rađa sve manje dece, ali koga ima više - dečaka ili devojčica?

Gde to raste najveći krompir u Srbiji? Dobrivoje ima najteži plod, vaga pokazala neverovatnih 1.820 grama (FOTO)

Koliko su se nekada venčavali Srbi i Hrvatice/ Hrvati i Srpkinje, a koliko danas ulaze u mešovite brakove i koga pre biraju za partnera (TABELE)

Domaćice su jutros otišle na jagodinsku pijacu i šokirale se kada su videle cene paprike za ajvar

Učiteljica iz Subotice okačila upozorenje za roditelje: Misteriozni beli kombi vreba đake, molim vas, pričajte sa decom

Zakazuju svadbe radnim danima, a kupuju burme od srebra: Kako danas mladenci u Srbiji štede na sopstvenim venčanjima

U ovom gradu u Srbiji žene vode glavnu reč: Na čelnim pozicijama sedi čak 7 dama

Željko slika vazduhom, a platno su mu motocikli: Ne koristi šablone, a na jednom motoru je radio punih 115 sati (FOTO)

Aleksandar i Mladen otišli su u Ameriku u potrazi za boljim životom, a nastradali su u stravičnoj nesreći: Mukama njihovih porodica tu nije kraj (FOTO)

Oni su najlepša slika u Kikindi: Na Kinderbalu, među stotinama mališana bili su i Dunja i Strahinja, jesenja princeza i mali Lala (FOTO)

Danas slavimo Bogorodičine roditelje: Prema narodnom verovanju, ako napravite ovu grešku, teraće vas maler cele godine

Posle pisanja Telegrafa obeležen pešački kod škole u Bogatiću: Vozači sada staju dok đaci prelaze ulicu (FOTO)

Čitav septembar skraćeni časovi: Prosvetari nastavljaju štrajk sve dok im ne budu ispunjeni zahtevi

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 22. septembar 2018. godine

Kada prelepa Minja siđe sa motora i skine kacigu, svi zaneme: Diplomirani turizmolog u slobodno vreme praši blatnjavim putevima (FOTO)

Za dva dana dva deteta pokušala su da se ubiju: Psiholog objašnjava šta se desilo mališanima (FOTO)

Večitim studentima još godinu dana za završetak studija

Svečani prijem za osnovce u Ministarstvu unutrašnjih poslova (FOTO)

Dukijeva porodica otkrila koji srpski fudbaler je anonimni davalac koji je njihovom sinu spasao život u poslednjem trenutku (FOTO)

Drama u Prokuplju: Buknulo vozilo Poreske uprave u pokretu

Zrenjaninska bolnica čuva simbol nacističke Nemačke: Pacijent dobio viljušku sa svastikom, niko ne zna kako je dospela tu (FOTO)

Za više od 4 godine na lečenje u inostranstvo otišlo 1.975 dece: Vlada je za njih izdvojila 23 miliona evra

"Tiršova 2" gotova do 2022. godine, imaćemo potpuno novu bolnicu: Vučić obišao radove na rekonstrukciji Univerzitetske dečije klinike (FOTO) (VIDEO)

Velika vojna vežba biće održana 1. novembra u Batajnici, a za to postoji važan povod

Rušenje ili rekonstrukcija? Priča o ovoj džamiji podelila je vernike, ali i celu Srbiju (FOTO) (VIDEO)

Čudo u Valjevu na Malu Gospojinu: Voćnjaci se zabeleli, domaćini strahuju da je to loš znak (FOTO)

Zašto novosadski penzioner plaća skuplju kartu od beogradskog, a niški se vozi za dž?

Stanje radnika posle eksplozije u Kostolcu stabilno: Na naftnoj bušotini pokrenuta istaga

U spomen na srpske junake! Patrijarh Irinej na Mačkovom kamenu osveštao spomen-hram (FOTO)

Devojka (19) došla u Urgentni centar zbog stravičnih bolova, doktor je rekao samo dve reči i sa njom odjurio u operacionu salu

Kosovo je baza za regrutovanje terorista: Prošle godine u redove Islamske države otišle 403 osobe

5 pitanja oko kojih se svađamo, a tek treba da ih rešimo: Slika apokalipse ili korak s vremenom - da li će ovako izgledati Srbija 21. veka?

- Odakle si? - Iz Picodera... A ti? - Iz Pišure: Najsmešniji nazivi delova gradova u Srbiji (MAPE)

Čuvali je kao kriminalca, pasoše dali pilotu, sramota! Državljanka Srbije sa bebom stigla iz migrantskog centra u Podgoricu

Srbi žele da tetoviraju Cara Dušana, Karađorđa i jednonedeljne ljubavi: Tatu-majstor nam je ispričao koje tetovaže uvek odbija da radi (FOTO)

Eksplozija i požar na naftnoj bušotini: Dva radnika povređena u selu Bradarac (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 21. septembar 2018. godine

Danas je Mala Gospojina, veliki praznik: Nikako nemojte da radite ove stvari

Treće pojeftinjenje grejanja u Novom Sadu u poslednjih godinu i po dana

Ni veterinari nisu sigurni kakvo se tačno stvorenje pojavilo u Debeljači: Stručnjaci zbunjeni pred slikom misterioznog bića (FOTO)