≫ 

Da li ste znali da je Zrenjanin imao džamiju? Danas je na njenom mestu prelepa katedrala koja slavi 150. rođendan (FOTO)

Po oslobođenju od Turaka, car Leopold je naredio da se džamija prepravi u katolički hram

  • 17

Zrenjaninska katedrala ove godine obeležava 150 godina od izgradnje. Katedrala, koja je posvećena Svetom Ivanu Nepomuku, sagrađena je u periodu između 1863. i 1868. godine. Sanacija fasade obavljena je 1989-1990. godine, a ovih dana se vrši obnova tornja katedrale.

Prvi put je otišla na hadžiluk i to joj je promenilo život: Videla je dva miliona ljudi u molitvi, bacanje kamenica na đavola i prinošenje žrtve (FOTO)

Malo Zrenjaninaca zna da je na mestu na kom se ona danas nalazi, nekada bila džamija. Ova i ostale značajne činjenice i zanimljivosti, istaknute su na izložbenim panoima ispred same katedrale.

Zrenjaninski portal ilovezrenjanin.com izdvojio je neke od ovih istorijskih podataka:

Od 1551-1716. Za vreme turske vladavine, katolički život u Bečkereku bio je uništen. Katolički hram je bio pretvoren u džamiju. Nakon 150 godina, 16. oktobra 1716. godine vojska princa Evgenija Savojskog oslobodila je Temišvar, a zatim i ostali deo Banata.

Za kratko vreme, već 1722. godine, život u Bečkereku se stabilizovao i 1723. je ponovo osnovana katolička zajednica. Na mestu današnje katedrale stajala je džamija. Po oslobođenju od Turaka, car Leopold je naredio da se džamija prepravi u katolički hram, o čemu svedoči ukaz carice Marije Terezije, izdat 1758. godine.

Foto: Wikimedia/Alexzr88

Tako je izgradnja nove katoličke crkve, takođe posvećene svetom Ivanu Nepomuku, započeta nekoliko godina kasnije 1762/63 godine.

Početkom 19. veka izbio je veliki požar u gradu u kojem je oštećen parohijski dom. Vremenom je i hram iz vremena Marije Terezije postao opasan za upotrebu zbog pucanja temelja pod teretom zvona. Zvona su skinuta iz tornja, a hram je razgrađen 1863. godine.

Godine 1864. Katedrala je građena u neoromaničkom stilu, pod vođstvom Stevana Đorđevića. Visina tornja sa krstom iznosi 56 metara. Kamen temeljac je svečano blagoslovio Šandor Bonaz 18. septembra 1864. godine kada je u zid građevine položena povelja pisana na latinskom jeziku. 

Novoizgrađeni hram je skoro dve decenije bio bez zidnih slika. Tek je 1884. godine Jozf Gojgner, slikar iz Bečkereka, prihvatio da oslika unutrašnjost hrama. Rad je završio u decembru 1885. Gojgner je naslikao scene iz Starog i Novog zaveta na 14 zidnih slika.

Tajnu večeru je oslikao na osnovu istoimenog dela Leonarda da Vinčija. Rimokatolička katedrala u Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, potpuno je obnovljena 1938. godine. Iste godine katedrala je dobila nova zvona umesto onih koja su odneta za vreme Prvog svetskog rata. Novi mermerni oltar je izgrađen po projektu subotičkog inženjera Dulić Bolta. U radionici zrenjaninskog kamenoresca, Tunera Teodosija i njegovog sina Aladara.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs/Ilovezrenjanin.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    10. septembar 2018 | 11:35

    Muslimani navikli da grade i otimaju tudje.Sirom sveta je tako.Vidite I u Jerusalimu na cijim temeljima je iznikla dzamija.Prema tome naslov bi trebao da glasi:Po oslobodjenju turaka oslobodjena i katolicka crkva.Turci su za vek vekova napravili razdora na ovim prostorima.Srbe koji su se priklonili njima preveli na Islam,sad nas braca mrze a ista nam krv

  • Miroslav

    10. septembar 2018 | 12:56

    Sve te džamije su nelegalno izgrađene !

  • mama

    10. septembar 2018 | 14:04

    Zato je Tile od Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu napravio gimnaziju, i nikad nije imovina vracena SPC. Ono sto je on radio biloje strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA