≫ 

Menja se način obračuna putarina, a ove cene će biti promenjene

Dešavalo da na deonici Beograd-Ćuprija domaći vozači plaćaju 510 dinara, a stranci četiri evra, što je znatno manje

  • 40

Zbog lošeg obračuna putarina, cene koje plaćaju domaći vozači znatno su više od onih koje plaćaju stranci. Ipak, uskoro bi ova nepravilnost trebalo da bude ispravljena.

Na sajtu "Puteva Srbije" stoji da su trenutne cene putarine usklađene sa kursom Narodne banke Srbije koji je važio još 13. novembra 2014. godine. Tada je srednji kurs iznosio 120,5 dinara za evro, dok danas iznosi 118,6.

Novi udar na džepove vozača: Skaču cene putarina, evo od kada i za koliko

Zbog ovog razilaženja se i dešavalo da, na primer, na deonici puta Beograd-Ćuprija vozači automobila sa domaćim tablicama plaćaju 510 dinara, a stranci četiri evra, što prema današnjem kursu za evro od 118,06 dinara iznosi 474,4 dinara.

Najnovija Odluka Puteva Srbije trebalo bi bar donekle da ispravi ove nedostatke. Prvo, menja se trenutak promene kursa, pa više nije potrebo čekati da kurs skoči ili padne za tri odsto, već samo za jedan odsto da bi se u cenovnike unele korekcije.

Osim toga, uređuje se da se za strance koji reše naknadu da plate u evrima cene prilikom obračuna zaokružuju i to tako što 0,01 do 0,49 centi zaokužuje na 0,50 a od 0,51 do 0,99 na 1,00 evro.

VIDEO Crnogorci ne žele da plate putarinu kroz tunel "Sozina":

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    10. septembar 2018 | 13:52

    Samo vinjetu uvesti i uz registraciju vozila naplacivati na godisnjem nivou a za strance na granicnim prelazima naplatu na kolko dana zele kao sto je u svim civilizovanim zemljama gde su naplatne rampe davno sklonjene i otisle u zaborav. Sve drugo je pljacka.

  • Marsovac

    10. septembar 2018 | 17:58

    A zašto kao sav normalan svet ne uvedemo vinjete. Dokle će oni koji predstavljaju ovu državu da potkradaju sopstveni narod?.. Nema se više ljudi bre!

  • Maki

    10. septembar 2018 | 13:56

    Samo u srbiji građani glavnog grada ne plaćaju putarinu izađu na autoput idu u ikeu i nikom nista ne plaćaju sramota kako ovi iz novog sada ili niša mogu da plaćaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA