Brže do novca: Zapisnik o saobraćajnom udesu sada se direktno šalje osiguravajućim društvima

Sve dalje radnje oko naplate štete rešavate u osiguravajućim društvima, a rok je do deset dana

  • 1
Slupan automobil, osiguranje, dinari

Foto: Pixabay, A. Nalbantjan

Od juče zapisnik o saobraćajnom udesu više nećete moći da podignete u MUP-u, već će on elektronski biti prosleđen osiguravajućim društvima u kojima su učesnici udesa osigurali svoje vozilo. To će, kažu u Zajednici osiguravača Srbije, omogućiti ubrzanu proceduru u naplati štete, ali i efikasniji rad ekipa za uviđaje MUP-a Srbije.

Kada se desi udes, veoma je bitno proceniti štetu i ulogu osiguranika u njemu. U slučaju manjih udesa i štete do 400 evra, možete da platite 100evra izlaz policije na teren, dobijete kaznu i kaznene bodove kod sudije za prekršaje ako se utvrdi da ste krivi. Zato je bolje dogovoriti se o krivici i popuniti evropski zapisnik koji imate u kolima.

Ukleta raskrsnica u Novom Sadu: Godišnje se baš ovde dogodi oko 30 nesreća (VIDEO)

- Po starom običaju ili po staroj praksi koja je bila, u Srbiji isplata štete i kompletiranje dokumentacije je trajalo i do dva meseca. Kada je evropski zapisnik u pitanju, može da se završi za pet do sedam dana - kaže Duško Jovanović iz Udružanja osiguravajućih društava Srbije.

Novi sistem davanja elektronskih zapisnika odnosi se na udese gde nije bilo povređenih i poginulih već samo na udese sa materijalnom štetom. Za udese sa povređenima, zapisnici se podižu u prekršajnom sudu.

Od sada će brže da se dolazi do novca posle nesreća, Foto: A. Nalbantjan

Po novom zakonu, jako je bitno da, ako je udes sa štetom iznad 400 evra, upamtite broj registarskih tablica onih koji su učestvovali u udesu ili da znate u kom osiguranju imaju polisu.

Sve dalje radnje oko naplate štete rešavate u osiguravajućim društvima, a rok je do deset dana.

- Ne mora građanin više da odlazi u MUP, ne mora da plaća takse da bi dobio zapisnik u ruke i ne mora sa tim zapisnikom da odlazi u osiguravajuću kompaniju. Osiguravajuća kompanija će imati zapisnik u roku od nekoliko dana, kada MUP završi uviđaj i moći će da isplati štetu daleko efikasnije nego do sada - kaže Jovanović.

Ova metoda treba da smanji administraciju i omogući brzu naplatu štete, kažu nadležni, i dodaju da će smanjiti pritisak na MUP i njegovu administraciju i ekipe koje vrše uviđaj.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreten

    11. septembar 2018 | 10:37

    Samo što će zapisnik policija poslat nakon mesec dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA