≫ 

Stiže odluka kao odgovor na kritike žena sa velikim zaradama: Iznos tokom porodiljskog bolovanja povećan sa 3 na 5 prosečnih plata

Još se ne zna da li će biti određen i neki minimalac za majke, kako one koje su u radnom odnosu kraće od 18 meseci ne bi primale simbolicne iznose na ime ove naknade

  • 14

Maksimalni iznos koji će majke dobijati tokom porodiljskog bolovanja biće povećan sa tri prosečne plate na pet, saznaje Telegraf.rs.

Ministarstvo rada će predstavnicu kazniti zbog izjave o trudnicama, a ona tvrdi: "Uplašila me je reakcija novinarke, zaista nisam tako mislila"

Ova odluka odgovor je na kritike žena koje ostvaruju velike zarade, a kojima je naknada za vreme porodiljskog bolovanja, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici, u prvi mah bila ograničena na tri prosečne plate, odnosno na oko 1.200 evra. Sada će te zene nakon porođaja primati i do 2.000 evra.

Iznos porodiljskog bolovanja povećan sa tri na pet prosečnih plata Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Sa druge strane, još se ne zna da li će biti određen i neki minimalac za majke, kako one koje su u radnom odnosu kraće od 18 meseci ne bi primale simbolične iznose na ime ove naknade.

Kako saznajemo, nijedna žena nije oštećena prethodnim obračunom, jer u 2.300 dece koja su rođena od donošenja ovog zakona nijedno nije rodila majka sa platom iznad 1.200 evra. Podaci pokazuju da je trenutno na bolovanju 45.000 majki, da se godišnje rodi oko 65.000 dece i da se, dok se broj rođene dece smanjuje, ukupna davanja drzave za majke povećavaju.

(G. Avalić/ g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    14. septembar 2018 | 17:31

    Ljudi,drzavo,radila sam 6 meseci i ostala trudna ne budem li dobila porodiljsko koje sam posteno zasluzila(nisam se trudna zaposlila)tuzicu drzavu.Nije mi jasno zasto ja ne bi imala prava na porodiljsko?

  • Marko

    14. septembar 2018 | 17:44

    Alo treba da resite pitanja majki koje su radile manje od 18 meseci, a ne da stavite max zaradu 2000 evra. Majke i dalje dobijaju po 2000 din porodiljsko, to treba da se resi ...

  • Majka troje dece

    14. septembar 2018 | 17:30

    Ko ima 2000EUR? U Srbiji? Da kao visokoobrazovana sa brojnim zvanjima imam tu platu rodilja bih još dece! Više sam zabrinuta za budućnost onih koji imaju naknadu od 0-2000 RSD mesečno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA