Ovde je izabrana prva misica Jugoslavije, a i otvorena je prva kockarnica na Balkanu: Kur-salon u Banji Koviljači dobija novo ruho

Stari izgled se zadržava, a uvodi se nova klimatizacija, protivpožarni sistem i novi ambijent

  • 1

Jedan od simbola turizma u Srbiji i poznato lečilište Banja Koviljača uskoro će imati obnovljeni objekat iz doba Karađorđevića, poznati Kur-salon, koji je jedno od obeležja ove banje, saopštila je Republička direkcija za imovinu.

Srbija ima neprocenjivo blago, ali ga ne koristi: Snaga podzemnih voda Beograda dovoljna da ugreje 50 hiljada stanova! (FOTO)

Rekonstrukcija objekta biće izvedena u okviru realizacije programa predsednika Srbije za ravnomerni razvitak cele zemlje i u skladu sa politikom vlade i merama koje se preduzimaju obnavljaju se elitni objekti u nekoliko turističkih mesta.

Investitor u ime Republike je Republička direkcija za imovinu koja se stara da se radovi na adaptaciji obave kvalitetno i potpuno u predviđenom roku. Tako će ova zgrada sačuvati svoj izgled, a dobiti potpuno novu klimatizaciju, protivpožarni sistem i novi ambijent.

Kur-salon, Foto: Wikipedia/Ванилица

Republička Direkcija je obezbedila i opremanje objekta novim nameštajem što sve doprinosi razvoju turizma i komforu korisnika usluga.

Povećanje broja korisnika sa svoje strane će naravno uticati i na standard građana Banje Koviljače i susedne Loznice, a upravljanje ustanovom vrši Specijalna bolnica za rehabilitaciju.

Radove u ime investitora je obišao direktor Republičke direkcije za imovinu RS Jovan Vorkapić sa dr Aleksandrom Jokićem direktorom Specijalne bolnice za rehabilitaciju i Dejanom Stalovićem pomoćnikom gradonačelnika i ocenio da je do sada urađenim zadovoljan kao i da to garantuje završetak adaptacije u roku.

Inače, ovo zdanje podignutno je 1932. godine, a ime je dobilo po bečkom "Kur-salonu". Međutim, dok su se u bečkom ljudi lečili, u srpskom su se zabavljali. Tu su se održavali balovi, svirala muzika, ali i okušavala sreća u prvoj kockarnici na Balkanu.

Ovde je održan i izbor za prvi Mis Jugoslavije, a muzičari su čak i plaćali da nastupe u ovom velelepnom zdanju sa plesnom salom za 450 ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lošmi

    17. septembar 2018 | 14:35

    Banja Koviljača ima najlepši park u Srbiji , većina vila i objekata u parku koje koristi specijalna bolnica i Spa centar je u perfektnom stanju , specijalna bolnica može da parira najboljim evropskim bolnicama po kvalitetu usluge , stručnosti osoblja , aparata , dijagnostike i odlično je što je država odlučila da obnovi sve objekte u parku. Kur Salon dvorac je velelepni objekat i on će da ponudi nove sadržaje . Kako sam Čuo bice restoran , visnki bar , pivnica , nekoliko VIP salona i velika dvorana na spratu koja ce da se koristi za koncerte , filmove , sajmove , konferencije i sve vezano za kulturni život Banje Koviljače , takodje imaju i 3 prostrane letnje bašte. Trenutno se gradi i put za povezivanje brzog obilaznog puta Loznica - Zvornik direktno sa Banjom Koviljacom , bice jednostavno i brzo za sve da posete Banju ako dolaze na odmor ili ako su u tranzitu da svrate na kafu i rucak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA