≫ 

Hitna pomoć je došla kod moje sestre tokom napada, dali su joj infuziju, a dete je držalo flašu. Zatim su rekli da sami skinemo braunilu! (FOTO)

Da li je reč o nesavesnom lečenju ili nesporazumu koji je uslovljen strahom za člana porodice?

  • 20

Sa bronilom u ruci i izmorenu nakon napada epilepsije ostavili su prošle nedelje lekari Hitne pomoći Natašu Radisavljević iz Smedereva, tvrdi njena sestra Milena.

Strašnu scenu koju je ova porodica doživela u noći između 16. i 17. septembra, a u kojoj su učestvovala i Milenina deca, ova žena je opisala za Telegraf.rs.

Stojan, Đorđe, Radovan, Sava i Jovan su tihi heroji Srbije: Kad su čuli da su im prijatelji u opekotinama, pojurili su za Beograd (FOTO)

- Moja sestra Nataša boluje od mioperikarditisa i epilepsije. Te noći je imala napad, oko 02.30 ujutru. Pozvala sam Hitnu pomoć, gde su mi rekli da je sama dovedem. Objasnila sam im da imam dvoje male dece i, da mogu, već bih je dovela. Dala sam im adresu, ali ni nakon 20 minuta se nisu pojavljivali. Nataša se za to vreme tresla u krevetu. Ona ima epilepsiju godinama, ali ovo je bilo nešto jače - prepričava Milena šta se te noći desilo.

Sestre kažu da Nataši nikada nije bilo tako teško Foto: Milena Kostic

Nakon izvesnog čekanja, treća sestra je ponovo pozvala Hitnu pomoć i istakla da će se sutra obratiti Ministarstvu zdravlja, ukoliko se ne pojave. Ekipa je stigla za svega nekoliko minuta.

Nataša poplavela, pomodrela, stezalo ju je u grudima. Dali smo im sve njene nalaze, a lekarke su joj uradile EKG i prokomentarisale da je to samo proradila želudačna kiselina. Još su joj poručile "dete, prestani da foliraš" i "smiri malo to disanje". Jedna od njih krenula je da je bode iglom, a prethodno nije stavila rukavice na ruke. Nespretno se posekla, a onda pitala moju izmorenu sestru "Jao, da nemaš možda hepatitis?" - tvrdi Milena.

Dete se popelo na sto da drži infuziju Foto: Milena Kostic

Po njenim rečima, lekarke su pacijentkinji konačno dale infuziju, ali pošto nisu imale stalak, rekle su Natašinim sestrama da skinu sat sa zida i o ekser zakače kesu. Ne želeći da se oslone na tu improvizaciju, jedna od sestra sama je uzela infuziju u ruke. Kada više nije mogla da izdrži, kesu je preuzela Milenina ćerka.

- Pre nego što su lekarke krenule, pitala sam ih ko će Nataši da izvadi braunilu iz ruke. Rekle su mi "Pa vi". Kako mi? "Evo sad ću da Vam objasnim, stisnite ovde, ovo zatvorite ovde, izvucite", rekle su, okrenule se i otišle. Mi smo učinile sve kako su rekle, ali na slikama se vidi kako to izgleda kada nestručno lice rukuje medicinskim sredstvima - ogorčeno priča Milena, dodavši da je spremna da se obrati inspekciji.

Bronila je, tvrde, napravila novi haos kada su je izvukla nesturčna lica Foto: Milena Kostic

Iz Doma zdravlja Smederevo potvrdili su da je njihova ekipa intervenisala na datoj adresi 17. septembra, ali dodali da je sve bilo po propisu.

- Poziv je primljen u 03.09, a ekipa je na licu mesta bila u 03.20. Pacijentkinja je pregledana i nije bilo nikakvih indikacija da je potrebna dalja dijagnoza ili lečenje. Po završetku intervencije, dežurna lekarka je pacijentkinju ostavila priključenu na infuziju, sa upustvom za porodicu kako da braunilu ukloni. Razlog tome je što je ekipi dok su bili kod ove pacijentkinje prijavljen drugi teren, slučaj trovanja, na koji su morali odmah da se zapute - rekli su nam iz Doma zdravlja Smederevo i dodali da su porodici pacijentkinje jasno naglasili da ih, ako bude bilo problema, pozovu ponovo.

Oni su dodali da godišnje pruže preko milion i po usluga, da retko kada imaju nezadovoljne pacijente i da eventualne nesuglasice rešavaju unutar svoje kuće.

Da li je reč o nesavesnom lečenju ili samo o nesporazumu koji je dodatno produbio strah za člana porodice, verovatno će utvrditi lice zaduženo za internu kontrolu, kojem se, kako nas je obavestila, Milena već požalila.

(D. Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • globus

    28. septembar 2018 | 17:38

    u sred noci odem u hitnu(boleo me nenormalno stomak)i hitnq ZAKLJUCANA posle napornog kucanja izlazi sestra sa kazi prstom na nosu kao Psst DR jos spava probudices ga.. JA SAM U SHOKU

  • Milan

    28. septembar 2018 | 17:45

    Ovo je zaista strasno po jedini netreba da rade u zrastvu oterati ih da cuvaju stoku ako i to znaju

  • ...

    28. septembar 2018 | 16:31

    Bolnica u Smederevu je haos.. Ne dao Bog onome ko mora tu da se leci..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA