≫ 

Srbi igraju kolo nasred Tirane: Nastup naših folkloraša u Albaniji je pod znakom pitanja, ali to ih nije sprečilo da se uhvate za ruke i opletu

Pošli su da bi predstavili našu kulturu, ali zbog politike još ne obuvaju opanke

  • 4

Mladenovački folkloraši već mesecima se pripremaju za nastup na Balkanika folk festivalu 2018 u Tirani. Međutim, danas je neizvesno da li će oplesti kolo i predstavljati Srbiju na međunarodnom događaju zbog uslova učešća predstavnika Kosova.

Problem dece koja su pošla da predstave deo srpske kulture u glavnom gradu Albanije nije bezbednosni, niti je išta među organizatorima i igračima iskrslo. Kako se ispostavilo, kolo KUD Ljubomir Ivanović Gedža se prekinulo kada su prste umešale političke procedure zakomplikovane dubokim međudržavnim sporom.

Dobro je da Tači zna da nema rešenja bez Srbije: Dačić jasan "ovde će biti dogovor, ili ga neće biti!" (FOTO)

Krenuli su na put i dalje se baveći političkim rečnikom i finesama, pregovarajući sa organizatorima pod kojim uslovima će deliti scenu sa predstavnicima iz Prištine.

Kulturno-umetničko društvo i dalje ne zna da li nastupa. Dok čekaju, usred Tirane igraju kolo.

- Mi smo samo umetnici iz malog sela Kovačevac, mi smo jedini ansambl u Srbiji koji je posetio Tiranu i Albaniju uopšte u poslednjih 15, a možda i 20 godina... A vi lomite kola na nama - poručio je jedan od folkloraša Nemanja Radojković na svom Fejsbuku.

Kada je sve već rezervisano i uplaćeno stigla je preporuka da ipak ne idu.

- Radovali smo se ovom festivalu. Mi naravno da ne podržavamo Kosovo kao državu i nikad nećemo, ali, znate kako, kada smo pregovarali sa njima pitali su nas i zašto naši nisu istupili na Olimpijskim igrama, kada je bila predstavljena kosovska zastava. Mi, kao Kulturno-umetničko društvo, smo toliko mali da bismo mogli da ovo menjamo politički. Došli smo ovde samo da igramo - kaže Radojković.

Zabranjena utakmica Srbije i Kosova! (VIDEO)

- I Grčka učestvuje, a ni oni ne priznaju Kosovo. U pitanju je privatni festival, koji treba da se emituje tek u oktobru, a organizuje ga mladi producent Sokol Guga. Zamišljen je da bude organizovan po principu Eurosonga i da bude glasanja za države, odnosno da ne možete za svoju zemlju da glasate.

Kako je Radojković naveo za "Telegraf.rs" na takmičenju učestvuje 12 zemalja.

- Ovde se nalaze i predstavnici Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine. Svi smo zajedno odigrali kolo. Verujte, nikakva problem nije bio, svi su oduševljeni. I organizatori su maksimalno korektni među nama. Očekujemo da sutra na političkom nivou bude rešeno pitenje. Međutim, danas je bio defile kroz Tiranu i mi nismo učestvovali - kaže Radojković.

Predsednik KUD-a Milan Mitić rekao je u Tirani u toku pronalazak rešenja.

- Mislimo da je ovo veoma bitna stvar i za naše društvo i kompletnu kulturu i za opštinu Mladenovac. Organizatori su prihvatili veliki broj naših uslova, ali je problem nastao kako Kosovo treba da nastupi, pod kojim uslovima. Trebalo bi da nastupi za natpisom Kosova i zvezdicom i fusnotom koju smo dobili. Mi potenciramo da zastava Kosova uopšte ne treba da bude izložena. Ispoštovaćemo sve državne preporuke, insitiraćemo na tim minimalnim zahtevima koje treba da ispuni organizator - navodi Mitić za "Mladenovac uživo" i zaključuje:

- Nismo edukovani u tom smeru. Pokušavamo kulturno da odradimo to, predstavimo našu kulturu. Mislim da je lako biti Srbin u prodavnici u Šumadiji. Treba biti ovde Srbin, u Tirani, i prezentovati srpsku kulturu, dobru kulturu.

Mladenovčani jedini predstavnici države koji nisu bili u nošnji na defileu u Tirani Foto: Privatna arhiva

U međuvremenu, mladež iz Mladenovca smeštena je u studentski dom i javljaju da su u dobrim uslovima. Druže se uz muziku i naše tradicionalne igre usred Albanije.

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kingofwall

    19. septembar 2018 | 22:01

    Bravo hrabri ljudi! Tako se predstavlja nasa zemlja!

  • Milenko

    19. septembar 2018 | 23:01

    Kad se politika svuda umesa....

  • Lijepa li si

    20. septembar 2018 | 08:45

    Bravo djeco!!Tako treba,bas vas je lijepo vidjeti zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA