≫ 

Kosovo je baza za regrutovanje terorista: Prošle godine u redove Islamske države otišle 403 osobe

Terorističke pretnje u Srbiji odnose se na potencijalno kretanje novca i oružja, povratak stranih boraca i radikalizaciju

Sa teritorije Kosova u Siriju i Irak su prošle godine otišle 403 osobe, sa ciljem da se bore u redovima Islamske države i Al-Nusra Fronta, a poginulo ih je 74, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. godinu, koji je predstavljen u Vašingtonu.

Bila je greška, žao mi je! Holandski novinar se izvinio zbog pometnje koju je izazvao video albanskih ekstremista

Prema podacima Stejt departmenta, na Kosovo se vratilo 133, dok je njih 196 ostalo u konfliktnim zonama.

U izveštaju se takođe ocenjuje da je Vlada Srbije preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, prenosi Glas Amerike.

Navodi se da u Srbiji tokom 2017. godine nije bilo terorističkih napada i da je nivo aktivnosti u vezi s regrutacijom boraca za Islamsku državu bio nizak.

Najveće pretnje od terorizma u Srbiji, prema podacima iz ovog izveštaja, ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njene teritorije, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

U izveštaju se navodi da je vlada u Beogradu preduzela korake da poboljša svoju sposobnost u borbi protiv terorizma, usvajanjem Nacionalne strategije za sprečavanje i odgovor na terorizam u periodu od 2017. do 2021. godine, ali i nastavljanjem saradnje s međunarodnim partnerima, uz poseban fokus na sprovođenje zakona i napore u oblasti sajber-bezbednosti.

Navodi se i da je, kao članica Globalne koalicije za poraz Islamske države, Srbija obećala donacije u medicinskoj opremi u maju, ali da su, kako piše, "neiskustvo u ulozi donatora i unutrašnje prepreke odložili isporuku te pomoći i po svemu sudeći će ograničiti dodatno finansijske i materijalne doprinose Koaliciji".

U izveštaju se napominje i da je Srbija nastavila da koristi obuku američke vlade u izgradnji svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Kada je reč o pravosuđu, sprovođenju zakona i bezbednosti granica, u izveštaju se ističe da je neophodno da Srbija poboljša kapacitete za sprovođenje zakona, ali da je napredak zemlje u toj oblasti postojan.

Ističe se članstvo Srbije u organizacijama, čiji je cilj suprotstavljanje finansiranju terorizma i pranju novca, ali i strategija u borbi protiv nasilnog ekstremizma, u kojoj veliku ulogu ima nekoliko ministarstava, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, kulture i informisanja, obrazovanja, omladine i sporta.

Foto: Tanjug/AP

Srbija je, takođe, uključena u ograničenu regionalnu i međunarodnu saradnju o antiterorističkim pitanjima, dodaje se u izveštaju, u kojem se ukazuje i na saradnju sa Interpolom i Evropolom, bilateralne programe saradnje u obezbedivanju granica s Bugarskom, Mađarskom i Rumunijom i slično granično partnerstvo sa BiH i Hrvatskom.

- Srpske agencije u ovoj oblasti rutinski saraduju i sa Albanijom, Kosovom, Makedonijom i Crnom Gorom - zaključuje se u izveštaju o Srbiji.

U izveštaju Stejt departmenta obrađeni su i podaci za teritoriju BiH i Makedoniju.

Kada je reč o BiH, u izveštaju se ističe da je ta zemlja nastavila da povećava svoje antiterorističke kapacitete u 2017, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

- Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma, a što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak - ocenjuje se u izveštaju. 

Za Makedoniju se ističe da je sarađivala sa SAD u antiterorističkim naporima, kao i da je, takođe, članica Globalne koalicije za poraz Islamske države.

Makedonske vlasti su procenile da pripadnici i simpatizeri Islamske države održavaju prisutvo u toj zemlji, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i obaveštajna agencija procenjuju da je najmanje 150 makedonskih državljana putovalo da se priključi terorističkim grupama u Siriji i Iraku, ističe se u izveštaju.

Kako se dodaje, od njih, 30 je ubijeno, 40 je i dalje u tim zonama, dok se 80 vratilo kući u Makedoniju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    21. septembar 2018 | 14:37

    Predsednik Vucic se bori da odrzi mir i stabilnost. Srbija ne sme da dozvoli da nasa zemlja postane sediste terorizma.

  • Iva

    21. septembar 2018 | 14:50

    Strašno

  • Mika

    21. septembar 2018 | 11:00

    Ovo treba zaustaviti,ovo je katasrtofa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA