≫ 

Najodvratnije navike u Srba - Svi se gadimo kada ih vidimo, ali niko im ne kaže: "Čoveče, nekulturan si"

Pljuvanje, čačkanje ušiju, izuvanje cipela u prevozu, mokrenje na javnom mestu: Zašto smo prinuđeni da trpimo ovo ponašanje?

  • 21

Ružnim navikama pojedini prolaznici uspevaju da nam zgade trenutak čim ih ugledamo. Kada vidimo da neko trese nos nasred ulice, urinira ili ne može da se suzdrži od neke još gore navike, mi brzo okrećemo glavu, zakoračimo par koraka dalje i brže bolje zaboravljamo da smo išta videli.

Svi klasični primeri putnika beogradskih autobusa: Pronađite kojoj grupi vi pripadate u našem leksikonu

Niko se ni ne usuđuje da se pobuni, da nekulturnog čoveka opomene i skrene pažnju da je takvo ponašanje neprimereno pred drugima.

Možda najrasprostranjenija ružna navika je - pljuvanje. Kada čujemo nekoga da se iz dna duše nakašljava, prvo što nam pada napamet je - sledi oslobađanje šlajma.

Foto: Profimedia/Corbis

Neki imaju bar malo obzira pa zadrže sadržaj u ustima i pljucnu kada ih niko ne vidi.

Duvanje nosa uz pomoć dva prsta tehnika je koju su mnogi dobro savladali. Maramice koštaju 10 dinara, ali njima očito nisu potrebne. Brzi prsti za svega sekund-dva uspeju da otresu nos pridržavajući ga prstima, a sekret završi na asfaltu.

Foto: M. Beljan

Grickanje semenki nije baš najčistiji izvor hrane, ali razumno je da mnogi od nas ipak vole da se zanimaju krckajući ljuspice i pljuckajući ih. No, neki ljudi se prosto ne odvajaju od semenki, pa ih jedu gde stignu, a slobodno se oslobađaju i ljuspica, ostavljajući smeće za sobom.

Neki, pak, vreme u prevozu koriste da bi sredili svoje nokte. Dok se klackaju do posla oni seckaju nokte grickalicom, turpijaju turpijom, skinu poneku zanokticu...

Dugo putovanje teško se podnosi u obući. Stoga, neki ne oklevaju da se odmah po udobnom smeštanju u sedište oslobode cipela, a po mogućnosti i podignu noge. Ne mare za to što drugi uglavnom ne žele da gledaju njihova stopala, a još manje da ih osete.

Foto: Telegraf.rs

Čačkanje ušiju i nosa nekima predstavlja pravo zadovoljstvo. Još ako u tom svom rudniku nešto i iskopaju, nema veće sreće. Onoga što iskopaju se, ipak, brzo otarase, pa nastavljaju dalje...

Pljeskavica u gradskom prevozu najslađi je obrok. Miris mesa i luka širi se po čitavom autobusu, a kada izviri prilog, treba golemo otvoriti usta da bi se obrok savlada.

Foto: Telegraf.rs

Svakome nekad dođe trenutak kada po svaku cenu mora da olakša bešiku. Ali, umesto da potraže toalet ili makar skriveno žbunje, mnogi prosto obožavaju da nađu ćošak u nekom mračnom prolazu, parku ili na zidu zgrade.

VIDEO: Kod nas se i stranci biju! Pobile se Kineskinje u Užicu

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    13. oktobar 2018 | 23:05

    Slazem se u mnogome sa vama, ali sto se tice uriniranja - to moze i da se opravda jer u celom gradu (ili u skoro svim gradovima) ima po jedan (pitanje da li upotrebljiv) ili ni jedan javni toalet sto je sramota i veliki problem ljudima koji setaju!

  • Vlada

    13. oktobar 2018 | 23:57

    Posto javnih toaleta nema dovoljno, ne mislim na mobilne toalete u koje od smrada ne moze da se udje, nema dovoljno, sta drugo preostaje???

  • Nikolas

    13. oktobar 2018 | 22:50

    SRBIJA IMA KOMUNALNU POLICIJU I ONA BI TREBALA DA RADI SVOJ POSAO-OPOMINJE I KAZNJAVA GRADJANE !!! NI U SINGAPURU -NAJCISTIJEM GRADU NA SVETU NEBI TAKO BILO DA KAZNE NISU ASTRONOMSKE U NOVCU A MOZE DA VAM SE DESI DA MORATE SA CISTACIMA CISTITE ULICE NEDELJU DANA AKO PLJUNETE NA ULICU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA