≫ 

Podvig srpskih lekara: Operisali mladića koji je nožem uboden direktno u srce i spasili mu život

Opeaciju su izvršili lekarski timovi koje su činili opšti hirurzi i kardiohirurzi, uz pomoć i asistenciju anesteziologa

  • 2

Tridesetogodišnji mladić dovežen je kolima Hitne pomoći u Urgentni centar u teškom stanju sa jednom ubodnom ranom, i to direktno u srce.

Iako je bilo presudno vreme i činjenica da je mlad muškarac u Urgentni dovezen vrlo brzo posle ubodne povrede oštrim predmetom, pred lekarima je bio veliki izazov, naročito kad su videli da su unutrašnje povrede mnogo ozbiljnije nego što je nagoveštavala ulazna rana.

Muškarac star oko 30 godina, čiji identitet nije poznat, sada je dobro. Još je u šok-sobi, ali kako lekari tvrde, u stabilnom stanju.

Fenomenalan podvig srpskih hirurga: Beograđanina budnog operisali 4 sata i izvadili mu tumor iz mozga!

Njemu su, kako je za "Novosti" otkrio dr Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra, bili povređeni slezina, želudac, jetra, dijafragma i srce.

Spoljašnja rana nije bila velika, ali se kasnije, na operacionom stolu, ispostavilo da je duboka.

- Za 20 minuta otkako je dovezen u Urgentni centar mladić je bio na operacionom stolu. Tek tada smo videli koliko su njegove povrede ozbiljne - priča dr Jovanović.

Opšte stanje pacijenta tada je već bilo izuzetno loše, jer je kroz povređene organe gubio krv. Pozvano je nekoliko timova specijalista.

- Istovremeno su morali da rade kardiohirurzi i opšti hirurzi. Najteža je bila povreda srca, ali su i druge povrede bile ozbiljne - objašnjava dr Jovanović.

Operacija srca - ilustracija Foto: Pixabay/skeeze

Mnoge operacije timovi Urgentnog centra radili su duže nego ovu koja je trajala dva i po sata, ali retko kad su se toliko "preznojili". Zapravo, pacijenti sa ovako teškim povredama imaju vrlo male šanse da prežive.

Retko se dešava i da zahvati kod pacijenta sa ovakvim povredama budu uspešni. Oni koji su bili u operacionoj sali kažu da su bukvalno sve vreme od početka zahvata pa gotovo do zašivanja pacijenta hodali po tankoj žici između života i smrti.

- Ni posle same operacije nismo mogli da odahnemo, jer je pacijent bio u kritičnom stanju. Sad je stabilizovan, još je u intenzivnoj nezi, ali van životne opasnosti - objašnjava dr Jovanović.

Lekari UC ne znaju kako je mladić povređen, niti čime. Kad su ga dovezli u UC bio je u šoku, a sad još ne govori, pa se niko nije raspitivao kako je do povređivanja došlo.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA