≫ 

Četrnaest godina je prošlo od pogibije gardista na Topčideru, a četiri stvari i dalje nisu jasne (FOTO)

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba

  • 0

Danas se navršava 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži.

Na današnji dan 2004. godine Srbiju je potresla stravična vest o smrti dvojice pripadnika Gardijske brigade. Iako je prošlo ovoliko vremena od ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, srpska javnost ostala je uskraćena za istinu - šta se zapravo desilo kobne noći u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića; Foto: Tanjug/Sava Radanović

Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića preplitale su se, a onda su formirane razne komisije da ispitaju ovaj zločin, međutim, i dalje je zvanična verzija da su oni izvršili samoubistvo.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba. Početkom decembra 2016. je medijima predstavljena 3D forenzička analiza dogadjaja koja pokazuje da su gardisti ubijeni.

Ni posle 14 godina misterija nije rešena; Foto: Tanjug/Sava Radanović

Novi podaci o ubijenim gardistima na Topčideru: Dokazi dostavljeni porodici

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića; Foto: Tanjug/Sava Radanović

Prema Vladinoj odluci, komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đordjević i Olgica Batić.

Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića; Foto: Tanjug/Sava Radanović

U istrazi su zanemarene četiri ključne stvari: Mesto zločina nije obezbeđeno, nikada nije urađen ni daktilopski pregled ni DNK analiza pušaka, parafinska rukavica uzeta je samo od nastradalih vojnika, i od tri vojnika iz straže, a u kasarni je bilo 16 ljudi, potpuno je izignorisana izjava vodnika Marka Kovačevića, koji je pitao ranjenog Milovanovića: Sine, odakle je pucano? Vojnik je odgovorio: Iznutra, iznutra!

Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića; Foto: Tanjug/Sava Radanović

Ispred ulaza u objekat Karaš na Topčideru organizacija Žene u crnom će održati komemorativni skup u crnini i ćutanju, a potom u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda protestnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA