≫ 

Zorana Mihajlović pozvala devojke da prijavljuju seksualno uznemiravanje: Ne tolerišite ni "cico" ni "mačko"

- Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima - rekla je ona

  • 11

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je devojke da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju.

Nemaš ništa u mozgu, važan ti je samo "Guči" vreme je da odeš iz Vlade: Gojković ponovo oplela po ministarkama, na koju je sada mislila?

- Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput “cico” ili “mačko”, a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju - rekla je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar rekla da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.

- Država je prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju - devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo - rekla je Mihajlović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potpredsednica Vlade je dodala i da je rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, od izuzetne važnosti za prevenciju ovakvih oblika ponašanja.

- Moramo raditi sa decom, učiti ih da poštuju jedni druge, podjednako i dečake i devojčice edukovati šta je rodna ravnopravnost, ali i kako da prepoznaju seksualno uznemiravanje i kako da reaguju povodom toga - rekla je Mihajlović.

VIDEO: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Messi

    14. oktobar 2018 | 15:56

    Kad devojka lupi muskarcu samar ,jel to da se prijavi? A ne , samo muskarac kad udari zeni samar onda se prijavljuje.

  • Biljana

    14. oktobar 2018 | 15:55

    U spomen na Milenu Dravic"Necu da budem riba,hocu da budem macka"!Ko razume,kapa dole.

  • Sj

    14. oktobar 2018 | 15:54

    Ma treba biti samo ozbiljan. I ne gledati zene.. njina pod hitno staviti burke.. nema helanki i kratkih suknjica..ostacemo valjda imuni na prirodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA