Počela vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja: Jedan ubod spasiće vas muka

Nabavljeno je 241.620 doza vakcina

  • 4
dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa

Foto: Milena Đorđević

Vakcina protiv gripa dostupna je od danas u svim domovima zdravlja u Srbiji. Cepivo je jutros iz Instituta Torlak distribuirano zavodima za javno zdravlje, a zatim do svih punktova u domovima zdravlja.

5 sporednih efekata vakcine protiv gripa koji mogu da zadese svakoga ko je primi

Nabavku vakcina preko Instituta Torlak sproveo je Republički fond za zdravstveno osiguranje, a nabavljeno je 241. 620 doza vakcina. U Gradski zavod za javno zdravlje jutros je stiglo 53.310 doza vakcina protiv gripa koje su namenjene domovima zdravlja u Beogradu,  distribucija po ponktovima biće završena do kraja dana.

Institut Torlak je distribuirao cepiva, Foto: Milena Đorđević

Načelnica Jedinice za imunizaciju GZJZ epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić pojašnjava da su i ove, kao i svih prethodnih godina, vakcine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nabavljene za osobe u posebnom riziku.

Tu spadaju trudnice, svi stariji od šest meseci sa hroničnim bolestima srca, pluća (uključujući i astmu), zatim bubrežni bolesnici, osobe sa neurološkim poremećajima, transplantirani pacijenti, osobe sa oslabljenim imunitetom, sa poremećajima metabolizma - dijabetičari i gojazne osobe.

DOM ZDRAVLJA STARI GRAD DOBIO JE 3.100 DOZA

Pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju i svi zaposleni i smešteni u gerontološkim centrima ili ustanovama socijalno zdravstvene zaštite, kao i zaposleni radnici u zdravstvenim ustanovama. U dom zdravlja Stari grad danas je stiglo 3.100 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Dr Dušanka Vujadinović Penđer kaže da je sporadično bilo zainteresovanih građana za vakcinaciju, ali da se veće gužve očekuju sutra tokom dana.

I trudnice su među onima pod posebnim rizikom, Foto-ilustracija: Profimedia

- Uvek je u početku veći odziv. Nema epidemije gripa, a naša preporuka građanima je da se vakcinišu što pre dok nema epidemije, jer je potrebno dve do tri nedelje da se razvije imunitet - kaže Vujadinović Penđer.

I ove sezone od gripa će nas štititi vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, a prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije vakcina sadrži tri tipa virusa AH1N1, AH3N2 i virus B, jer su to virusi koji se ove godine očekuju da budu u cirkulaciji.

VIDEO/OK, morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    15. oktobar 2018 | 19:17

    NE - HVALA.

  • Vesna

    20. oktobar 2018 | 09:20

    4 godine za redom sam imala tesku gripu,upalu pluca izazvano virusom ,bolnicu,infuzije...Prosle godine konacno pristanem na vakcinaciju i prodjem cak i bez prehlade,mada prehlada nema veze s tim.Naravno da se ne mozemo zastititi vakcinom protiv bakterija,ali bakterijsku upalu pluca mozemo leciti antibiotikom.Ko nije prosao pakao virusa bolje neka ne pise nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA