Svet dobija novu državu: Ovo je naslednica Ukrajine i zvaće se Malorusija

Lider samoproglašene DPR Aleksandar Zaharčenko predložio je trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rešenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine

  • 5

Separatisti u Donjecku na istoku Ukrajine proglasili su uspostavljanje države Malorusije koja će, kako kažu, biti naslednica Ukrajine. Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti iznet na glasanje.

UBIJEN MOTOROLA: Lider proruskih pobunjenika u Donjecku poginuo u eksploziji bombe

Zaharčenko je predložio trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rešenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Ocenivši da je u razgovorima unutar DPR zaključeno da se "Ukrajina pokazala kao propala država", Zaharčenko je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegov predlog.

- Treba da nas podrže stanovnici regiona. Ovo rešenje je moguće ako međunarodna zajednica podrži ideju - rekao je Zaharčenko.

Malorusija je proglašena kao suverena država i naslednica Ukrajine, s Donjeckom kao glavnim gradom, navodi Sputnjik.

- Mi, predstavnici bivše Ukrajine, proglašavamo osnivanje nove države, Malorusije, koja je država naslednica Ukrajine - saopštio je ministar DPR Aleksandar Timofejev.

Foto: AP/Tanjug

Timofejev je izjavio da će nova država voditi politiku ka obnavljanju veza s Rusijom, pridruživanju Savezu Rusije i Belorusije, da će zvanični jezici biti ruski i maloruski, a da će regionalni jezici zadržati svoja prava i statuse.

On je dodao da će Malorusija raditi na obnavljanju aktivnosti u okviru Zajednice nezavisnih država i da će pokrenuti trilateralne razgovore s Rusijom i Evropskom unijom.

Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u aprilu 2014. godine, pošto je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tih regiona glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv separatista.

Foto: AP/Tanjug

U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme.

Primirje se, međutim stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA