Hakerska afera se nastavlja: Švedska vlada pada zbog Srba i curenja bezbednosnih podataka?

Švedski premijer Stefan Leven, koji je opisao procurivanje podataka kao "katastrofu", rekao je da je za to prvi put čuo u januaru

  • 0

Švedske desničarske opozicione stranke najavile su danas glasanje o nepoverenju trojici ministara u vladi zbog curenja bezbednosnih podataka, što bi moglo da dovede do značajnih promena u manjinskoj vladi.

Afera u Švedskoj: Srbi upravljali mrežom za komunikaciju VLADINIH SLUŽBI!

Oni su taj potez najavili nakon što su prošle nedelje objavljeni navodi o procurelim podacima iz 2015. godine, prenosi AP.

Naime, švedska Agencija za saobraćaj je obezbeđivanje svojih usluga delimično tada poverila kompaniji IBM u Češkoj Republici, što je omogućilo strancima iz oblasti informacionih tehnologija da pristupaju poverljivim informacijama švedske vlade i policijskim bazama podataka, objašnjava američka agencija.

Švedski premijer Stefan Leven, koji je opisao procurivanje podataka kao "katastrofu", rekao je da je za to prvi put čuo u januaru, oko 18 meseci nakon što se to dogodilo.

Za sada se ne zna kada će četiri stranke glasati o nepoverenju, navodi AP, uz napomenu da Socijaldemokratska partija i Zelena stranka čine vladajuću manjinsku koaliciju u Švedskoj.

Podsećamo, da Švedsku potresa velika bezbednosna afera, u kojoj je, greškom državne Transportne agencije, 14 državljana Srbije imalo mogućnost uvida u tajnu komunikaciju švedskih državnih organa.

Kako piše dnevni list "Dagens nyheter", kompjuterskim tehničarima u Srbiji, greškom je dozvoljeno da upravljaju mrežom za komunikaciju Transportne agencije i vladinih službi (SGSI) bez bezbednosnih provera.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA