Američki mediji posle ubistva Amerikanca na Zakintosu: Srbi su poznati kao rasisti! (FOTO)

"Nacionalnost osumnjičenih igra vrlo važnu ulogu, jer je rasizam, prvenstveno protiv obojenih ljudi, vrlo izražen u Srbiji". Kao primeri su navedeni sportisti i srpske reprezentacije

  • 41

U tekstu pod naslovom "Šta se desilo sa Bakari Hendersonom", američki portal "azcentral.com" isprva je detaljno opisao šta se ovom 22-ogodišnjem maturantu desilo na Zakintosu, a zatim sledi pitanje "Da li je ubijen zato što je crnac?".

EKSKLUZIVNO: Srbima zabranjen ulazak u kafić u kom je napadnut Amerikanac, ne smeju da se kreću u većim grupama (FOTO)

U tekstu stoji da je Bakari tog 7. jula divljački prebijen, "što se jasno može videti na snimcima koji kruže internetom", te da je ubijen od strane mafije koju čine beli Srbi. Napad je trajao 30 sekundi, ali je bio toliko žestok da je Afroamerikanac ubrzo preminuo.

Grčke vlasti su odmah isključile rasizam kao povod za tuču, ali sada su počele da iskrsavaju informacije koje upućuju da je itekako potrebno ceo slučaj dodatno preispitati, pišu oni.

Foto: Tanjug/AP

- Nakon diplomiranja u maju i to iz oblasti finansija i preduzetništva, Bakari je otišao u Grčku, kako bi uradio fotografisanje za jednu modnu liniju, rekla je njegova porodica "Njujork tajmsu". Odrastao je u Ostinu a išao na koledž u Arizoni i bio je energična i druželjubiva osoba, koja nikada nije bila agresivna niti bilo koga napadala - kaže se u tekstu.

Zatim sledi navođenje zvaničnih iskaza svedoka da se mladić sa društvom zabavljao a zatim se slikao sa konobaricom, zbog koje je krenulo koškanje a zatim i tuča, koja se nastavila ispred kluba "Bar Code". Bakari je preminuo, a grčka policija je uhapsila devetoricu Srba, u dobi od 18 - 34, sedam od njih je uhapšeno dok su dvojica puštena uz kauciju.

Printskrin: Youtube/Proto Thema

- Nacionalnost osumnjičenih igra vrlo važnu ulogu, jer je rasizam, prvenstveno protiv obojenih ljudi, vrlo izražen u Srbiji. Navijači te nacije poznati su po nasilju i maltretiranju tamnoputih brazilskih igrača i imitiranju majmunskih gestova upućenih njima - objašnjava američki medij.

List dalje objašnjava da se sve desilo februara prošle godine kada je brazilski vezni igrač Everton Luis u suzama napustio beogradski fudbalski teren zbog uvredljivih i rasističkih komentara sa tribina, a da je umesto podrške od uprave srpskog fudbalskog tima dobio odgovor da "može da se vrati u Brazil i tamo mlatara svojim crnim prstima".

Foto: Tanjug/AP

Svoje tvrdnje portal upotpunjuje još jednim "dokazom" o srpskom rasizmu. Naime, "srpska ženska odbojkaška reprezentacija u maju je nakon takmičenja u Japanu pozirala sa poznatim crnačkim gestom", navode oni.

A kao finalni "dokaz" navode izjavu konobarice, inače srpskog porekla, koja je rekla kako joj je Bakari prišao da se slikaju, nakon čega ju je jedan od Srba iz kluba pitao "zašto se slikaš sa crncem kada ovde ima toliko belaca i Srba", nakon čega je počela tuča.

- Upravo zato što se pojavljuju nova saznanja i zato što je očigledno reč o rasizmu, smatramo da istraga mora da bude obnovljena. Amerika ne sme da se smiri, ne sme da zaboravi Bakarija i vrh države ne sme da prestane da vrši pritisak sve dok se ne bude znalo zašto je ubijen Bakari Henderson - zaključuje portal u svom tekstu.

Da li su ovo predrasude i stereotipi ili surova istina o Balkancima? Ostavite nam odgovore u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA