Pravi razlog zašto Amerikaci ratuju u Avganistanu: Tamo mafija proizvodi tone droge, a pare idu džihadistima! (VIDEO)

"Amerikanci imaju interesa da se rat u Avganistanu nastavi i da budu ovde"...

  • 8

Avganistan je najveći snabdevač opijuma na svetu i skoro 90 odsto svetske ilegalne trgovine ove biljke od koje se pravi heroin dolazi odatle, što stručnjaci smatraju jednim od glavnih razloga zašto strane sile u ovoj državi žele da što duže drže konce u svojim rukama.

Ova država je prebogata, blago bukvalno izbija iz zemlje, a njen narod tone u bedu i glad!

Pre tri godine, 2014. godine misija NATO-a u Avganistanu je završena a te godine žetva opijuma bila je bolja nego ikada. Međutim, Amerika i dalje tamo drži svoje trupe, a javna je tajna zbog čega se zapravo sve ove godine tamo, po mnogima bespotrebno vodi rat.

- Amerikanci imaju interesa da se rat u Avganistanu nastavi i da budu ovde, jer drže većinu krijumčarenja droge u severne delove Avganistana. Naša mafija sa njima sarađuje pa ih sve skupa možemo nazvati internacionalna mafija sa Amerikancima na čelu - ispričao je jedan Avganistanac za "In the now".

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, droga i novac pritom stečen u velikoj količini završava u rukama džihadista, koji se na ovaj način snabdevaju novcem i naoružavaju.

Avganistanska policija nema načina da se nosi sa proizvodnjom i prodajom opijuma i heroina na ulicama gradova, a narkomanija je uzela maha u tolikom obimu da se ljudi drogiraju na ulici i leže stondirani po ćoškovima i trotoarima.

Portal "In the now" objavio je video na kome se mogu videti braća koja svaki dan skupljaju mahune dok njihova deca posmatraju proces stvaranja droge, korak po korak.

- Pokušavam da sprečim svoju decu da idu ovim putem kojim ja sada idem, a pogotovo da ih sprečim da postanu narkomani. Voleo bih da mogu da uzgajam nešto drugo, ali država ne želi da pomogne, jer im se opijum isplati - rekao je farmer opijuma.

Podsetimo, Avganistan je jedna od najbogatijih država sveta, posmatrano iz perspektive zaliha ruda i drugih prirodnih resursa. Pa ipak, ova azijska zemlja tone u bedu, a najveći deo prihoda od nezakonite eksploatacije i trgovine prirodnim bogatstvima odlazi u ruke mafijaških grupa ili radikalnih organizacija, piše sputniknews.com.

Prirodne zalihe litijuma u Avganistanu u novčanom ekvivalentu mogu da se izjednače sa prirodnim zalihama nafte u Saudijskoj Arabiji. Avganistan takođe ima bar dve milijarde tone rude gvožđa, a zalihe gasa se procenjuju na bilion dolara, a čuveni avganistanski smaragdi su najkvalitetniji na svetu i čistiji su od kolumbijskih, a dijamanti su bolji i kvalitetniji od afričkih.

Foto: pixabay.com, Tanjug/AP

Pa ipak, lokalna društvena organizacija „Transparentnost“ skreće pažnju da avganistanska vlada faktički ne kontroliše novčane tokove i ne može na pravi način da raspolaže svim prirodnim resursima.

Više u stanju u Avganistranu možete pročitati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA