≫ 

Tramp razočaran u Kinu, preduzima drastične mere: Preti trgovinskim ratom, ali to nije sve

- Naši glupi bivši lideri dozvolili su Kini da napravi stotine milijardi dolara godišnje na trgovini, a ona nije ništa uradila za nas povodom Severne Koreje, samo je pričala - besneo je američki predsednik

  • 3

Nakon što je Pjongjang u petak izveo i drugu uspešnu probu interkontinentalne balističke rakete, koja može da pogodi bilo koju tačku u SAD, Tramp je naveo da neće više dozvoliti Pekingu da zarađuje na trgovini.

Trampov potpredsednik sprema da ga smeni s vlasti: Tajno priprema i svoju inauguraciju!

- Veoma sam razočaran Kinom. Naši glupi bivši lideri dozvolili su Kini da napravi stotine milijardi dolara godišnje na trgovini, a ona nije ništa uradila za nas povodom Severne Koreje, samo je pričala. Više nećemo dozvoliti da se to nastavi. Kina je lako mogla da reši ovaj problem - naveo je Tramp na Tviteru.

Pre toga je i američki državni sekretar Reks Tilerson optužio Kinu da zajedno sa Rusijom finansijski podržava režim Kim Džong Una.

- Trgovinska razmena između Kine i Severne Koreje povećana je za 40 odsto ove godine. Peking i Moskva su ekonomski omogućile razvoj nuklearnog oružja i balističkog raketnog programa Pjongjanga i imaju jedinstvenu i posebnu odgovornost za sve veću pretnju regionalnoj i globalnoj stabilnosti - rekao je Tilerson.

Foto: Tanjug/AP

On je naglasio da Vašington nikada neće prihvatiti nuklearno naoružanu Severnu Koreju i pozvao sve države da zauzmu snažan stav prema Pjongjangu i njegovim finansijerima.

Te izjave američke administracije analitičari tumače kao kraj dobrih odnosa između kineskog predsednika Si Đinpinga i Trampa, piše Informer.

- Nakon njihovog susreta u aprilu u Americi, Tramp je hvalio Sija na sva usta. Stalno je govorio da se dobro razumeo sa kineskim liderom i da očekuje sjajnu saradnju sa njim.

Foto: AP/Tanjug

Inače, Pjongjang je u petak uveče testirao interkontinentalnu raketu "hvasong-14", koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu. Projektil je dostigao maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešao 998 kilometara pre preciznog sletanja u Japansko more.

Kim Džong Un je naveo da je nakon drugog uspešnog testa "hvasonga" njegova zemlja u mogućnosti da pogodi bilo koju tačku SAD u bilo kojem trenutku.

Prethodna raketa, koja je isprobana 4. jula, prema procenama mogla je da dosegne Aljasku, ali ne i dalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA