Ovo je lista otpuštenih otkad je Tramp na vlasti: Situacija sve više liči na njegov rijaliti, svi se pitaju ko je sledeći (FOTO)

Smene, skandali, svađe, afere, ređaju se kao na pokretnoj traci...

  • 1

Situacija u Beloj kući sve više počinje da liči na "rijaliti šou", a svi se pitaju — ko je sledeći? Možda u Beloj kući zaista ne vlada haotično stanje, ali situacija sa brojnim smenama Trampovih saradnika sve više počinje da liči na TV serijal "Šegrt", kojim je američki predsednik svojevremeno osvajao gledaoce širom SAD i sveta.

Tramp nikoga ne štedi: Na najgori način uvredio Belu kuću

Trampova čuvena rečenica: „Otpušten si!“, po svoj prilici je našla svoje mesto i tokom njegovog predsednikovanja, jer je od početka mandata masa ljudi, na ovaj ili onaj način, zatvorila vrata Ovalnog kabineta sa spoljne strane, piše Sputnjik.

Seli Jejts

Prva na listi našla se Seli Jejts, v. d. državnog sekretara za pravosuđe, a dobila je otkaz svega deset dana nakon Trampove inauguracije, jer je odbila da sprovede njegovu naredbu o zabrani ulaska u SAD za građane sedam muslimanskih zemalja. Dva meseca kasnije američki predsednik je naredio smenu 46 američkih državnih tužilaca.

Foto: Tanjug/AP

Džejms Komi

U javnosti je najviše odjeknula smena direktora FBI Džejmsa Komija 9. maja. Razlozi za Komijevu smenu varirali su od „njegovog tretmana istrage o načinu na koji je Hilari Klinton koristila privatne mejlove“, preko toga da je Tramp izgubio poverenje u njega zbog brojnih grešaka i propusta. Komi je uzvratio tvrdeći da je američki predsednik na njega vršio pritisak da obustavi istragu protiv državnog sekretara za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Foto: Tanjug/AP

Majkl Flin

Čovek za kog kažu da je najkraće bio na poziciji državnog sekretara za nacionalnu bezbednost, svega 24 dana, zapravo je bio primoran da ode. Zameralo mu se da je izabranom predsedniku dao nepotpune informacije o svom telefonskom razgovoru sa ruskim ambasadorom. Prema ocenama stručnjaka, Flinova ostavka bila je ustupak koji je Tramp morao da učini „dubokoj državi“, odnosno interesnim grupama i ostacima stare administracije, kako bi dobio prostora da koliko-toliko nesmetano nastavi svoj mandat.

Foto: Tanjug/AP

Rejns Pribus

Prošlog petka ostavku je podneo Trampov šef kabineta, svega dva dana nakon što ga je tadašnji šef komunikacija Entoni Skaramuči optužio da otkriva poverljive informacije. Skaramuči je verbalno napao Pribusa i Trampovog vodećeg stratega Stiva Benona na vulgaran način, u telefonskom razgovoru sa novinarom „Njujorkera“ prošle nedelje.

Foto: Tanjug/AP

Entoni Skaramuči

Bogati njujorški biznismen je na mestu direktora komunikacija Bele kuće izdržao svega deset dana, a papire za otkaz dobio je zbog gore pomenutog intervjua u kojem je praktično izvređao svoje kolege. Bela kuća je saopštila da je „američki predsednik Donald Tramp osećao da je Entoni Skaramuči imao neprimerene komentare u intervjuu za magazin ’Njujorker‘“. Zanimljivo je da je Skaramuči igrao važnu ulogu u ostavci prethodnog portparola Bele kuće Šona Spajsera.

Foto: Tanjug/

Šon Spajser

Šon Spajser nije se proslavio na mestu portparola Bele kuće. Za nekoliko meseci koliko je bio na funkciji mnogo puta bio je u centru skandala, iako je zbog prirode svoje pozicije on trebalo da bude taj koji će gasiti medijske požare. Poznat je po tome što se svađao sa novinarima, a sirijskog predsednika Asada uporedio je sa Hitlerom.

Foto: Tanjug/AP

Česte smene ljudi u najbližem okruženju američkog predsednika za Gorana Matića, naučnog saradnika Instituta za uporedno pravo, nisu iznenađujuće. On za Sputnjik objašnjava da Tramp nije političar već biznismen i da se kao predsednik Sjedinjenih Država ponaša kao da vodi veliku korporaciju.

- On igrače u timu koji ne ispunjavaju njegova očekivanja menja brzinom svetlosti jer ne želi da narušava tim. Sa druge strane, vidi se on nije stranački igrač na čelu nekakve stranačke piramide koja ima stabilnost kadrova koje postavlja na određene dužnosti, pa čak i one protokolarnog tipa. Tramp želi da ima slobodu delovanja kao da vodi neku veliku kompaniju - smatra Matić.

Iako je, napominje Matić, rano govoriti o efektima Trampove politike na SAD, sigurno je da od novog američkog predsednika možemo da očekujemo neočekivano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA