≫ 

Poljska napravila pasoše sa nacionalnim motivima Litvanije i Ukrajine, diplomate u šoku!

Ministarstvo je kategorično zatražilo od poljskih vlasti da iz predloga novih nacionalnih grafičkih simbola u poljskim pasošima uklone Groblje Orlića u Kijevu

  • 0

Ukrajina je danas uručila protestnu notu Poljskoj, nakon što je to učinila i Litvanija, zbog toga što će se na novom poljskom pasošu povodom 100. godišnjice samostalnosti naredne godine naći spomenici koji nisu u Poljskoj.

Sad se Litvanija buni: Kako Ukrajina ne može da ide u EU, a Srbija može?

Poljski ambasador u Kijevu pozvan je danas u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena nota zbog toga što je u nacionalne motive na poljskom pasošu uvršćeno i Groblje Orlića u Lavovu, srednjoškolaca i omladine koji su poginuli 1918-1920 godine u poljsko-ukrajinskom ratu braneći Ukrajincima da od austro-ugarskih poraženih snaga preuzmu Lavov, gde je poljsko stanovništvo tada činilo većinu.

- To nije prijateljski korak i imaće negativni uticaj na naše strateško ukrajinsko-poljsko partnerstvo. Po ko zna koji put upozoravamo da ocena istorijskih dogadjaja pripada istoričarima, ne političarima. Ukrajina je protiv politizacije nekih istorijskih činjenica - kazala je danas portparolka ukrajinske diplomatije Marijana Beca, javljaju poljski mediji.

Ministarstvo je kategorično zatražilo od poljskih vlasti da iz predloga novih nacionalnih grafičkih simbola u poljskim pasošima uklone Groblje Orlića u Kijevu.

Kampanja poljskih vlasti da Poljaci sami izaberu koji motivi će biti na novom pasošu naredne godine u godini kada Poljska slavi vek nezavisnosti razljutila je i Litvaniju.

Printskrin: passportindex.org

Litvansko Ministarstvo spoljnih poslova takodje je prošle sedmice pozvalo poljskog ambasadora u Vilnijusu da protestuje zato što bi na poljskom pasošu trebalo da se nadje glavna srednjovekovna kapija litvanske prestonice sa poznatom ikonom Device Marije, kultno mesto i za katoličke i pravoslavne vernike.

- Oštra kapija i slika Bogorodice u njoj nalaze se na teritoriji Litvanije i nema šta da traže na zvaničnim dokumentima druge države - protestovao je litvanski ministar spoljnih poslova Neris Germanas.

Od dolaska na vlast konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog zbog nove "istorijske politike" Varšave gde se ponovo izvlače mračna poglavlja suživota sa susedima, uprkos pomirenju, sve više se zatežu odnosi Poljske sa susedima, prvo sa Rusijom ali sada i sa susedima koji bi trebalo da budu strateški saveznici.

Foto: pixabay.com

Sa Litvanijom gde su i ranije odnosi prolazi kroz periode trzavica zbog položaja poljske manjine u Litvaniji, ali i sa Ukrajinom i Nemačkom gde su poljski konzervativci ovih dana ponovo izvukli na svetlo dana pitanje ratnih reparacija.

Poljski komentatori upozorili su da je stavljanje mesta koja možda jesu simbolično vezana za sticanje nezavisnosti Poljske, ali se nalaze na teritoriji druge države i njeni su takodje simboli na novi pasoš loša ideja i provokacija.

Mediji su savetovali vladi premijerke Beate Šidlo da zamisli samo kakav bi skandal izbio kada bi Nemačka učinila slično - da na svoj pasoš stavi neki od istorijskih spomenika na teritorijama koje su bila nemačke, a tek posle Drugog svetskog rata pripale Poljskoj kada je odlukom velikih sila pomerena na zapad.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA